تاریخچه جام جهانی فوتبال

فکر برپایی جام جهانی فوتبال از سال 1919 که ژول ریمه به ریاست فدراسیون فوتبال فرانسه برگزیده شد، به میان آمد. وی 11 سال تمام ایده خود را دنبال کرد تا سرانجام موفق به برگزاری آن گردید. البته در این راه دولت فرانسه کمک شایانی به وی نمود. ژول ریمه در 24 اکتبر 1871 میلادی در خانه آسیابانی در ناحیه «توله‌اوت مون» فرانسه چشم به جهان گشود. دوران کودکی خود را مثل دیگر کودکان سپری کرد و در نوجوانی موفق شد مسابقات محلی فوتبال را برپا نماید. چندین سال بعد او با همکاری سرپرستان تیم‌ها، اتحادیه‌ای برپا کرد که سنگ بنای اتحادیه فوتبال فرانسه شد. از طرفی تحصیلات خود را ادامه داد تا وکیل شود. ژول ریمه با تلاش و پشتکار فراوان در فعالیت‌هایش به ریاست فدراسیون فوتبال فرانسه رسید. سپس هانری دلونای را به همکاری دعوت و به معاونت خود برگزید. (دلونای توانست مسابقات جام ملتهای اروپا را در سال 1960 بنیان گزارد.) ژول ریمه در دهه سوم قرن بیستم پس از گورین فرانسوی و برلی و ولفال انگلیسی، سومین فردی بود که ریاست فدراسیون بین‌المللی فوتبال را برعهده گرفت و در اندیشه خلق جام جهانی به نقاط مختلف جهان سفر کرد. او ایده برگزاری جام جهانی را همه جا مطرح کرد، اما در اروپا به ویژه در بریتانیا نتوانست طرفدارانی پیدا کند. در عوض در اروپای جنوبی (ایتالیا، اسپانیا، پرتقال و یوگسلاوی) و آمریکای جنوبی (برزیل، آرژانتین، اروگوئه و شیلی) هوادارانی پیدا کرد که در کنگره فوتبال در سال 1928 کمک فراوانی جهت به ثمر رساندن ایده‌اش به وی نمودند.

کنگره فوتبال در 26 می 1928 به مناسبت برگزاری بازیهای المپیک آمستردام برگزار شد و ژول ریمه توانست با رأی‌های موافق کشورهای آمریکای جنوبی طرح برگزاری جام جهانی فوتبال را به تصویب برساند. در آن زمان انگلیسی‌ها خود را از فوتبال تازه پاگرفته جدا کرده بودند و کشورهای اروپای شمالی هم میانه خوبی با ژول ریمه و افکارش نداشتند. اما ژول ریمه توانست پس از گذشت هشت سال ایده‌ ای را که در کنفرانس آنتورپ در سال 1920،‌ مطرح کرده بود، به نتیجه و سرانجام برساند. (در رأی‌گیری به عمل آمده در فدراسیون جهانی فوتبال 26 عضو رای موافق و 5 کشور دانمارک، فنلاند، نروژ، سوئد و استونی رأی مخالف دادند). در 8 سپتامبر 1928 در کنفرانس زوریخ در کشور سوئیس موافقت شد که جام جهانی هر 4 سال یکبار برگزار شود و اعضای فیفا تصمیم گرفتند اولین دوره آن در سال 1930 انجام شود.
اعضای فیفا برای انتخاب اولین میزبان جام جهانی با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو شدند. اما ژول ریمه با درایت خود اروگوئه را که قهرمان فوتبال دو المپیک 1924 و 1928 بود را برای میزبانی در نظر گرفت. ژول ریمه با پیش کشیدن بحث حرفه‌ ای و آماتوری بودن بازیهای المپیک به این صورت که اگر بازیکنان حرفه‌ای از فوتبال المپیک حذف شوند، اروگوئه قدرت خود را در صحنه بین‌ المللی از دست خواهد داد و همچنین با مانور بر روی امکان برپایی جشن صدمین سال استقلال در سال 1930 برای اروگوئه‌ای‌ها، این کشور را مجاب به تقبل میزبانی اولین دوره جام جهانی نمود. در نهایت در کنگره فیفا در شهر بارسلونای اسپانیا به تاریخ 18 ماه مه سال 1929 اروگوئه رسماً میزبانی جام جهانی را پذیرفت. اما مشکلات برپایی اولین دوره به همین جا ختم نشد، زد و بندهای سیاسی مانع رشد مسابقات نوپا گردید. تحریم چند عضو اروپایی، از جمله تمام 4 اتحادیه فوتبال بریتانیا، تعداد شرکت‌ کنندگان اولین دوره را به 13 تیم کاهش داد که این تعداد نه تنها کافی نبود، بلکه حتی برای شکل‌گیری چهار گروه 4 تیمی نیز کفایت نمی‌کرد. از طرفی مسافرت اروپایی‌ها به اروگوئه مشکلات فراوانی برای آنها به همراه داشت، به طوریکه تیم رومانی سه هفته طول کشید تا در رقابت‌ها حاضر شود. اما اساسی‌ترین مشکل اروگوئه نداشتن ورزشگاهی مناسب برای انجام دیدارها بود. مقامات اروگوئه فقط هشت ماه وقت داشتند تا ورزشگاهی عظیم در شهر مونته ویدئو پایتخت اروگوئه بنا کنند. با توجه به امکانات محدود، دولت از ملت تقاضای کمک کرد و مردم سراسر کشور با تمام توان در این امر خارق‌العاده از روی میل باطنی همیار شدند و هرکس به اندازه حداکثر توانایی خود خدمت کرد. در آن هنگام از وسایل حمل و نقل و ساختمانی امروز خبری نبود و فقط روحیه وطن‌پرستی مردم در نهایت خود بود که این امر را ممکن ساخت.
به این ترتیب ورزشگاه شهر مونته ویدئو در زمان مقرر آماده برگزاری جام جهانی گردید. البته ساخت ورزشگاه تنها کار طاقت فرسایی نبود که ژول ریمه بر گردن مردم علاقمند این کشور نهاد، تقبل هزینه اقامت میهمانان جام جهانی، میزبانی ملت اروگوئه را در تاریخ برگزاری این جام جاودانه نمود. پیش از شروع اولین دوره جام جهانی، کشورهای عضو فیفا به رهبری ژول ریمه، رئیس فیفا تصمیم گرفتند که جامی به عنوان یادبود تهیه کنند و به قهرمان جام اهدا نمایند. از این رو «آبل لافلور» فرانسوی مجسمه‌ ای به ارتفاع 12 اینچ و وزن 8 پوند (480/3 کیلوگرم) از طلای جامد بدین منظور ساخت و طبق توافق اعضای فیفا تصمیم گرفته شد، هر تیمی که سه بار فاتح آن شود، مالک همیشگی جام گردد.
تا سال 1956 این جام طلایی عنوان خاصی نداشت، اما در این سال در مراسم تجلیل از ژول ریمه جام را به نام وی خواندند و از این تاریخ جام «ژول ریمه» نام گرفت. اروگوئه در سال‌ های 1930 و 1950، ایتالیا در سال‌ های 1934 و 1938 قهرمان جام جهانی شدند ولی برزیل که دو بار پیاپی در سالهای 1958 و 1962 قهرمان جهان شده بود با قهرمانی در جام جهانی 1970 برای همیشه مالک جام ژول ریمه گردید.
با پایان گرفتن افسانه ژول ریمه، مقامات فدراسیون جهانی فوتبال تصمیم گرفتند که جام دیگری را جایگزین آن نمایند. از این رو در تاریخ 5 آوریل 1971، یک ایتالیایی به نام «سیلویو گازاینگا» یک طرح جدید به فیفا ارائه کرد که این طرح مورد تایید مقامات فیفا قرار گرفت و کارگاه طلاسازی به نام «برتونی» با دریافت یک میلیون فرانک سوئیس، مجسمه ای از طلا به ارتفاع 15 اینچ و وزن 11 پوند (785/4 کیلوگرم) از طلای جامد ساخت که این جام برخلاف جام ژول ریمه نبود که کشوری پس از کسب سه عنوان قهرمانی مالک آن گردد. در نتیجه هیچ کشوری برای همیشه این جام را پیش خود نگاه نخواهد داشت، بلکه قهرمانان جام جهانی تنها یک کپی از این جام را برای یادبود خواهند داشت.
به هر حال تاکنون از عمر جام جهانی فوتبال، 17 دوره می‌ گذرد و برزیل با فتح 5 دوره آن رکورددار است. کشورهای آلمان و ایتالیا با کسب 3 دوره و آرژانتین و اروگوئه با فتح 2 دوره، فرانسه و انگلستان هم یک دوره آن دیگر فاتحین جام جهانی هستند. تاکنون 15 کشور میزبان این باشکوه‌ترین مسابقات دنیای ورزش بوده‌اند. (مکزیک، ایتالیا و فرانسه هر یک دو بار و ژاپن و کره‌جنوبی به طور مشترک و کشورهای اروگوئه، برزیل، سوئد، آلمان، سوئیس، شیلی، انگلستان، آرژانتین، اسپانیا، ایالات متحده هر یک یک بار میزبان جام جهانی بوده‌اند و افریقای جنوبی در سال 2010 میزبان جام جهانی 2010 می باشد..)

1930 FIFA World Cup Uruguay ™ 



Teams: 13
When: 13 July 1930 to 30 July 1930 
Final: 30 July 1930
Matches: 18
Goals Scored: 70 (average 3.9 per match)
Attendance: 513700 (average 28538)
Winner: Uruguay
Runners-Up: Argentina
Third: USA
Fourth: Yugoslavia
Golden Shoe: Guillermo STABILE (ARG)


مروری بر جام جهانی سال 1930 - اروگوئه
پیشینه
اولین جام جهانی و با حضور سیزده تیم شرکت کننده. خبری از رقابتهای مرحله مقدماتی نبود و اروگوئه میزبان به دلیل کسب مدال طلای المپیک در سال 1928 و جشنهای صدسالگی استقلالشان، میزبانی این رقابتهاراکسب کردند. آنها دعوت نامه هایی به سرتاسر دنیا ارسال کردند و تنها 4تیم اروپایی (فرانسه، یوگسلاوی، رومانی و بلژیک) عازم سفری دوهفته ای با قایق ، به آمریکای جنوبی شدند.
به دلیل فاصله دور محل برگزاری این رقابتها، تیمهای ایتالیا، اسپانیا، سوئد و هلند روانه این بازیها نشدند.
تورنمنت
زمان خوبی برای برگزاری فوتبال برای مردم فوتبال دوست مونته ویدئو بود و همه دیدارها در پایتخت و استادیومی 95 هزار نفری که برای این رقابتها ساخته شده بود برگزار شد. سیزده تیم شرکت کننده در 4 گروه تقسیم شدند و تیمهای آرژانتین، آمریکا، برزیل و اروگوئه در سید یک بودند و تنها تیمهای صدرجدول به مرحله نیمه نهایی راه می یافتند.
مرحله نیمه نهایی
در کمال تعجب هر دو بازی مرحله نیمه نهایی با نتیجه 1-6 به پایان رسید. آرژانتین موفق شد تا با این نتیجه مقابل آمریکا به پیروزی رسیده و اروگوئه نیز با نتیجه 1-6 یوگسلاوی را شکست داد.
فینال
اولین دور رقابتهای جام جهانی شاهد فینال تکراری فینال بازیهای المپیک سال 1928 بود.اروگوئه موفق شد تابا نتیجه 2-4 آرژانتین را شکست دهد و به قهرمانی برسد
قهرمانان
پدرو سئا بازیکن اروگوئه، یکی از ستاره های این رقابتها بود و بعنوان دومین گلزن برتر بازیها شناخه شد. او در دیدار نیمه نهایی هت تریک کرد و یکی از مهره های موثر تیمش در فینال بود.
بدترین بازیکن
هر چند که لوئیس مونتی یکی از بازیکنان تاثیرگذار تیم ملی آرژانتین، به ویژه پس از به ثمر رساندن گلهای فراوان بود ولی تکلی که برروی پای لوسین لارن ، بازیکن تیم ملی فرانسه رفت،باعث مصدومیت جدی او شد و در دیدار مقابل شیلی نیز آرتورو تورس، بازیکن این تیم را مصدوم نمود.
آندرس ماسالی، بازیکن اروگوئه نیز گرچه بازیکن خوبی برای تیم میزبان بود ولی جدایی اش از اردوی تیم برای دیدارباهمسرش باعث شد که سران تیم نام او را از لیست تیم خط بزنند.
برترین گلزنان رقابتها
1- گیئرمو استابیله ( آرژانتین- 8 گل)
2- پدرو سئا( اروگوئه- 5 گل)
3- گیئرمو سوبریابره ( شیلی- 4 گل)
4 – برت پاتنائود ( آمریکا – 4 گل)

مروری بر جامهای جهانی گذشته: جام جهانی 1934

1934 FIFA World Cup Italy ™ 




مروری بر جام جهانی سال 1934 - ایتالیا:
پیشینه
پس از برگزاری اولین جام جهانی در سال 1930 در اروگوئه، جام جهانی 1934 در ایتالیا برگزار شد. در زمانی که بنیتو موسولینی دراوج قدرت بود و حضور این دیکتاتور برگزاری این رقابتها را تحت تاثیر قرار داده بود.در جریان این رقابتها بود که برای اولین بار رقابتهای مرحله مقدماتی جام جهانی برگزار شد. اروگوئه به منظور تلافی غیبت تیمهای اروپایی در رقابتهای سال 1930،در تورنمنت ایتالیا شرکت نکرد و بدین ترتیب تنها قهرمانی لقب گرفت که برای دفاع از عنوان قهرمانی اش،وارد عمل نشد.
انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی حاضر به شرکت در این رقابتها نشدند و حتی ایتالیا نیز می بایست در رقابتهای مرحله مقدماتی شرکت می کرد. مصر اولین تیم تاریخ قاره آفریقا بود که به رقابتهای جام جهانی راه یافت.
تورنمنت
مرحله یک چهارم نهایی
هر هشت تیم حاضر در این مرحله از قاره اروپا بودند. ایتالیا و اسپانیا به تساوی 1-1 رسیدند و در دیداری دیگر ایتالیا توانست مجوز صعود به دور بعد را کسب ند. ارتیش با نتیجه 1-2 مقابل مجارستان به برتری رسید. چکسلواکی 2-3 سوئیس را برد و آلمان با نتیجه 2-3 از سد سوئد عبور کرد.
مرحله نیمه نهایی
شرایط نامساعد آب و هوایی نقش مهمی را در دیدار ایتالیا و اتریش ایفا کرد. طوفانی که در شهر میلان رخ داد، زمین مسابقه را مبدل به زمینی گلی نمود. ایتالیایی ها تنها پس از یک روز استراحت پس از دیدارشان مقابل اسپانیا به مرحله نیمه نهایی گام گذاشتند و انریکه گوایتا، با به ثمر رساندن تک گل بازی تیم میزبان را روانه فینال نمود. در دیگر سو، چکسلواکی نیز با پیروزی 1-3 مقابل آلمان راهی فینال شد.
فینال
پنجاه هزار هوادار شاهدبرگزاری دیدار فینال بین ایتالیا و چکسلواکی بودند.آنتونین پوک درحالیکه تنها14 دقیقه به پایان بازی باقی مانده بود دروازه ایتالیا را بازکرد ولی 4 دقیقه بعد رایموندو اورسی بازی را به تساوی کشاند تا دیدار به وقتهای اضافه کشیده شود. بازیکنان تیم ملی چکسلواکی به خاطر یک لحظه غفلت از جوزپه مئاتزا، محکوم به از دست دادن قهرمانی شدند و او پاس گلی را به آنجلو شیاویو رساند و ایتالیا قهرمان این دوره لقب گرفت.
قهرمانان و بدترینها
جوزپه مئاتزا،یکی از برترین بازیکنان این رقابتها بود که در مرحله یک چهارم پایانی گل حساسی را وارد دروازه اسپانیا نمود و بازی با همان تک گل به نفع ایتالیا به پایان رسید.به علاوه به رغم مصدومیت در دیدار فینال، پاسی تماشایی به شیاویو رساند تا گل پیروزی بخش و قهرمانی ایتالیا رقم بخورد.
نکته جالب توجه اینجا بود که شنیده می شد که موسولینی با ایوان اکلیند، داور دیدار مرحله نیمه نهایی دیدار کرده بود و این ماجرا بارها در طول تاریخ یادآوری می شود.
بازیهای به یادماندنی
فینال بین ایتالیا و چکسلواکی و درخشش خارق العاده مئاتزا و روحیه پیروزی طلبانه ایتالیایی ها همیشه در یاد طرفداران آتزوری است. مئاتزا به رغم مصدومیتش به بازی ادامه داد و گلزنی نمود. دیدار مرحله یک چهارم پایانی چک مقابل سوئیس که با برتری 2-3 چکسلواکی همراه بود نیز دیدار فوق العاده ای بود.
برترین گلزنان
1- اولدریچ نژدلی ( چکسلواکی- 5گل)
2- ادموند کنن ( آلمان – 4 گل)
3- آنجلو شیاویو (ایتالیا – 4گل)
4- رایموندو اورسی ( ایتالیا – 3 گل)
5- لئوپولد کیلهولز (سوئیس – 3گل)

مروری بر جامهای جهانی گذشته: جام جهانی 1938

1938 FIFA World Cup France ™ 



  • Teams: 15
  • When: 04 June 1938 to 19 June 1938
  • Final: 19 June 1938
  • Matches: 18
  • Goals Scored: 84 (average 4.7 per match)
  • Attendance: 376177 (average 20898)
  • Winner: Italy
  • Runners-Up: Hungary
  • Third: Brazil
  • Fourth: Sweden
  • Golden Shoe: LEONIDAS (BRA)

    مروری بر جام جهانی سال 1938 – فرانسه
    پیشینه: سومین رقابتهای تاریخ جام جهانی در سال 1938 و به میزبانی فرانسه برگزار شد و بدین ترتیب برای دومین دوره متوالی اروپا میزبان این رقابتها بود. البته رقابتهای جام جهانی نیز از جنگ های موجود بی نصیب نماند و تیم ملی اسپانیا به دلیل جنگهای داخلی در این کشور از حضور در این رقابتها ناکام ماند
    در این دور از رقابتها 12 تیم از اروپا حاضر بودند و تیمهای برزیل و کوبا نیز در این رقابتها حضور داشتند و از قاره آفریقا هیچ نماینده ای دراین رقابتها شرکت نمی کرد.مرحله اول رقابتها بدین ترتیب بود که دو تیم مقابل یکدیگر قرارمی گرفتند وتیم برتر به دور بعدی راه می یافت. دیدارهایی که در نهایت با نتیجه تساوی به پایان می رسید نیز بار دیگر تکرار می شد.
    در این مرحله 5 دیدار به وقتهای اضافه کشیده شد که در آنها برزیل موفق شد تا با نتیجه 5-6 مقابل لهستان به برتری دست یابد. دیدار آلمان و سوئیس که پس از 120 دقیقه نبرد با تساوی 1-1 به پایان رسید و در نهایت دوباره تکرار شد.بازی کوبا و رومانی که در پایان وقتهای اضافه 3-3 و بار دیگر برگزار شد و بازی ایتالیا مقابل نروژ که درپایان 120 دقیقه اضافه با برتری 1-2 آتزوری پایان یافت و در نهایت مصاف چکسلواکی و هلند که در 90 دقیقه بدون گل بود و در پایان وقتهای اضافه با برتری 0-3 چکسلواکی به پایان رسید.

    مرحله یک چهارم پایانی
    در دیدارهای مرحله یک چهارم پایانی، مجارستان با نتیجه 2-0 از سد سوئیس عبور کرد. سوئد با 8 گل کوبا را شکست داد. ایتالیا 3-1 فرانسه میزبان را مغلوب کرد و دیدار برزیل و چکسلواکی با تساوی 1-1 به پایان رسید که درنهایت باتکرار مجدد این بازی برزیل توانست با نتیجه 1-2 از سد چکسلواکی عبور کند.

    مرحله نیمه نهایی
    در دودیدار مرحله نیمه نهایی که به صورت همزمان برگزار شد، مجارستان با نتیجه 1-5 سوئد را شکست داد و ایتالیا 1-2 از سد برزیل عبور کرد تا دو تیم مجارستان و ایتالیا به فینال این رقابتها راه یابند.

    فینال
    در دیدار فینال، ایتالیا با نتیجه 4-2 مقابل مجارستان به برتری دست یافت. کولائوسی در دقایق 6 و 35 و پیولا در دقایق 16 و 82 برای ایتالیا گلزنی کرده و تیتکس (8) و ساروسی (70) دروازه ایتالیا را بازکردند تا ایتالیا برای دومین بار در تاریخ رقابتهای جام جهانی به قهرمانی برسد.این دیدار در حضور 60.000 تماشاگر ورزشگاه استاد المیپیک د کولومبس برگزار شد و ایتالیا شروع بسیار خوبی داشت و در نهایت توانست جام قهرمانی را از آن خود کند.

    قهرمانان و بدترین بازیکنان
    در جریان دیدار برزیل و چکسلواکی در مرحله یک چهارم پایانی بود که ماچادوس بازیکن تیم ملی برزیل و یان ریها، بازیکن چکسلواکی در دقایق پایانی بازی و پس از اخراج زه زه از زمین مسابقه با یکدیگر به زد و خورد شدیدی پرداختند.

    بازیهای به یادماندنی
    یکی ازدیدارهایی که هرگز از یاد دوستداران فوتبال نخواهد رفت، مصاف برزیل و لهستان است. دیداری عجیب که گلهای زیادی را به همراه داشت و در پایان 90 دقیقه تلاش با تساوی 4-4 به اتمام رسید و البته در نهایت با نتیجه 5-6 به سود برزیل تمام شد. لئونیداس، جواهرسیاه برزیل نقش بسیار مهمی در پیروزی تیمش داشت و این دور از رقابتها را نیز با عنوان آقای گل به اتمام برد.

    برترین گلزنان رقابتها
    لئونیداس (برزیل – 7 گل)
    گئورگی ساروسی (مجارستان – 5گل)
    گیولا سنگلر (مجارستان – 5گل)
    سیلویو پیولا ( ایتالیا – 5گل)
    جینو کولائوسی (ایتالیا – 4گل)
    ارنست ویلیمووسکی ( لهستان – 4گل)

    مروری بر جامهای جهانی گذشته: جام جهانی 1950

    1950 FIFA World Cup Brazil ™ 


    • Teams: 13
    • When: 24 June 1950 to 16 July 1950
    • Final: 16 July 1950
    • Matches: 22
    • Goals Scored: 88 (average 4.0 per match)
    • Attendance: 1042675 (average 47394)
    • Winner: Uruguay
    • Runners-Up: Brazil
    • Third: Sweden
    • Fourth: Spain
    • Golden Shoe: ADEMIR (BRA)






     



    مروری بر جام جهانی سال 1950 – برزیل
    پیشینه:
    چهارمین جام جهانی، به میزبانی برزیل در سال 1950 برگزار شد؛ برزیل تنها کشوری بود که درخواستی رسمی برای میزبانی این رقابتها ارائه کرد، چرا که در آن زمان، کشورها به تازگی از جنگ رهایی پیدا کرده بودند. این رقابتها از 24 ژوئن تا 16 جولای برگزار شد و همه نگاه ها برروی عملکرد تیم میزبان متمرکز بود. 16 کشور به این رقابتها راه یافته بودند و این تورنمنت در مقایسه با تورنمنتهای کنونی در مقیاس به مراتب کوچکتری برگزار می شد. به صورت میانگین حدود 60 هزار نفر از بازیها دیدن می کردند؛ رکوردی که تنها در جام جهانی سال 1994 که به میزبانی آمریکا برگزار می شد و با 68.991 هوادار به صورت میانگین صورت می گرفت، بهبود یافت.
    این دور از رقابتها، تنها دوری از رقابتها بود که دیدار فینال نداشت. 4 تیم برتر مرحله گروهی، به گروه فینال چهارتیمی راه یافتند و تیمی که در این گروه بیشترین امتیاز را کسب کرد، قهرمان لقب گرفت.بدین ترتیب بود که آخرین دیدار گروه، تعیین کننده بود.
    دور اول:
    در گروه آ، تیمهای برزیل، یوگسلاوی، سوئیس و مکزیک قرار داشتند.مکزیک امتیازی کسب نکرد و ده گل نیز دریافت کرد و بدین ترتیب خیلی زود رهسپار خانه شد.ولی مسابقات سه تیم دیگر با حساسیت فراوان دنبال می شد. برزیل قوی ترین تیم بود و پس از غلبه بر مکزیک و یوگسلاوی با سوئیس مساوی کرد.
    برزیل در آن زمان ستاره ای به نام آدمیر داشت که متوقف کردن او کار بسیار سختی بود و این ستاره در نهایت با به ثمر رساندن 9 گل، رقابتها را به عنوان آقای گل به پایان برد.
    قوی ترین تیم گروه بی نیز اسپانیا بود که حداکثر امتیازات ممکن را کسب کرد. یکی از شگفتی های این رقابتها، پیروزی 0-1 آمریکا مقابل انگلیس بود و تیم ملی انگلیس خیلی سریع روانه منزل شد.
    گروه سی، با حضور سوئد، ایتالیا و پاراگوئه دنبال می شد، چرا که تیم هند که برای اولین بار به این رقابتها راه یافته بود، در نهایت نتوانست به برزیل سفر کند، چرا که مسئولان فیفا به تیم ملی این کشور اجازه ندادند که پا برهنه و بدون کفش در این رقابتها شرکت نمایند.سوئد به عنوان صدرنشین مرحله گروهی به مرحله فینال راه یافت.
    گروه دی این رقابتها شامل اسکاتلند، ترکیه،اروگوئه و بولیوی بود که با عدم حضور تیمهای اسکاتلندو ترکیه، تنها یک بازی در این گروه برگزار شد که اروگوئه با پیروزی 0-8 مقابل بولیوی، به آسانی هر چه تمام تر به مرحله فینال رسید.
    مرحله فینال
    تیمهای برزیل، اسپانیا، سوئد و اروگوئه برای قهرمانی مبارزه می کردند. اروگوئه و برزیل مدعیان قهرمانی به نظر می رسیدند و تیم ملی برزیل در آن دوره تیمی شکست ناپذیر بود.
    برزیل با نتیجه 1-7 از سد سوئد عبور کرد که چهار گل از گلهای برزیل را آدمیر به ثمر رساندو پس از آن نیز این تیم توانست تا با نتیجه 1-6 از سد اسپانیا عبور کند
    آخرین دیدار مرحله گروهی فینال،بین برزیل واروگوئه برگزار شد. بیش از 200هزار نفر به استادیوم ماراکانا آمدند تا بازی تیم ملی کشورشان را از نزدیک تماشا کنند.ولی در کمال تعجب این اروگوئه ای ها بودند که توانستند با غلبه بر تیم میزبان، جام قهرمانی را بالای سر ببرند. اروگوئه در آن دیداربانتیجه 1-2 به پیروزی رسید
    قهرمانان و بدترین بازیکنان
    آلسیدس گیگیا، قهرمان تیم ملی اروگوئه بود. او گل پیروزی بخش تیمش در حساسترین دیدار این رقابتها، مقابل برزیل را وارد دروازه تیم میزبان نمود و به جز ژایزینیو، بازیکن دهه 1970 برزیل ، تنها بازیکنی بود که در تمام دیدارهای رقابت جام جهانی به گل رسید.قهرمانی اروگوئه در این رقابتها، ثمره تلاشهای فراوان این بازیکن بود.
    تلمو ساررا،بازیکن تیم ملی اسپانیا نیز در دیدار مقابل تیم آمریکای جنوبی بسیار خوش درخشید. او در تک تک دیدارهای مرحله گروهی تیمش گلزنی کرد ولی نتوانست تعداد گلهایش را به گلهای آدمیر برزیلی که عنوان آقای گلی رقابتهای جام جهانی را از آن خود کرد برساند.
    بازیهای به یاد ماندنی 
    رقابتهای جام جهانی 1950، رقابتهای پرگلی بود.به عنوان مثال، بازی تیمهای اروگوئه و بولیوی با نتیجه 0-8 به پایان رسید .همچنین آخرین مسابقه بین برزیل و اروگوئه نیز بازی ای است که هرگز نباید آن را فراموش کرد.برزیل پس از غلبه بر سوئد و اسپانیا، مدعی اول قهرمانی بود که در نهایت مقابل چشمان 200.000 نفر در ورزشگاه مارکانا تن به شکست داد.
    برترین گلزنان رقابتها:
    آدمیر (برزیل- 9 گل)
    اسکار میگس ( اروگوئه- 5 گل)
    استنیسلائو باسورا (اسپانیا – 5گل)
    چیکو (برزیل – 4گل )
    تلمو ساررا (اسپانیا – 4 گل)
    آلسیدس گیگیا (اروگوئه – 4گل)

    مروری بر جامهای جهانی گذشته: جام جهانی 1954

    1954 FIFA World Cup Switzerland ™ 

    • Teams: 16
    • When: 16 June 1954 to 04 July 1954
    • Final: 04 July 1954
    • Matches: 26
    • Goals Scored: 140 (average 5.4 per match)
    • Attendance: 889970 (average 34229)
    • Winner: Germany FR
    • Runners-Up: Hungary
    • Third: Austria
    • Fourth: Uruguay

    Golden Shoe: Sandor KOCSIS (HUN)


      •  


    مروری بر جام جهانی سال1954 – سوئیس
    پیشینه: پنچمین دوره رقابتهای جام جهانی که سوئیس میزبانی آن را عهده دار بود. این تصمیم به این دلیل اتخاذ شد که این کشور به علت بی طرفی در جنگ جهانی دوم، هیچگونه آسیبی ندید.
    مرحله گروهی

    مسابقات این دوره همانند دوره‌های اخیر جام جهانی، به صورت گروهی در دور مقدماتی و تک حذفی در مرحله بعدی برگزار شد.
    در مرحله گروهی،تیم‌ها در گروه‌های چهارتایی تقسیم شدند که دو تیم نخست هر گروه به مرحله یک چهارم نهایی راه یافتند.
    در این دوره 38 کشور برای حضور در مسابقات مقدماتی ثبت نام کردند که تیم های آرژانتین و شوروی در میان آنها قرار نداشتند. از قاره آسیا، ژاپن و کره جنوبی حضور داشتند که در دو بازی رفت و برگشت، کره جنوبی به عنوان نماینده آسیا انتخاب شد.


    در میان تیم های دور نهایی، مجارستان که از سال 1950 تا 1954 در 33 بازی بدون شکست مانده بود و در سال 1952 مدال طلای المپیک هلسینکی را فتح کرده بود، امید اول قهرمانی به شمار می رفت و پیش بینی می شد که بدون دردسر به قهرمانی برسد.
    این تیم با رهبری کاپیتانش فرانس پوشکاش و حضور جمعی از بازیکنان نخبه چون ساندرو کوچیس و بوژیک با قدرت تمام و شکست‌های سنگینی که بر تیم‌های کره جنوبی (0-9) و آلمان غربی (3-8) تحمیل کرد، با زدن 17 گل در دو بازی به عنوان نخستین تیم از گروه خود صعود کرد.

    مرحله یک چهارم پایانی
    در این مرحله، میزبان رقابتها با تقبل شکست 5-7 مقابل اتریش مجبور به خداحافظی با این رقابتها گردید.
    اروگوئه نیز که قدرت و اقتدار همیشگی اش را از دست داده بود، در نهایت موفق شد تا در بازل با نتیجه 2-4 از سد انگلیس عبور کند.
    مجارستان بر برزیل غلبه کرد و آلمان غربی توانست از سد یوگسلاوی عبور کند.
    مرحله نیمه نهایی
    در یکی از دیدارهای نیمه نهایی دو تیم مجارستان و اروگوئه به مصاف هم رفتند و در طی 120 دقیقه تلاش، این مجارستان بود که موفق شد تا با نتیجه 2-4 مقابل تیم حریف به برتری رسیده و روانه دور بعد شود.
    آلمان غربی نیز با پیروزی 1-6 مقابل اتریش، دیگر فینالیست این رقابتها لقب گرفت.
    دیدار فینال
    آلمان غربی با پیروزی 2-3 مقابل مجارستان، جام را به خانه برد و اتریش نیز با نتیجه 1-3 براروگوئه غلبه کرده و تیم سوم این دور از رقابتها لقب گرفت.
    قهرمانان و بدها
    اکثر بازیکنان آن دوره تیم مجارستان جزو برترین های بازیکنان تاریخ این کشور بودند، بازیکنی مثل ساندور ککسیس که در یک دور از این تورنمنت 11 گل به ثمر رساند و گیئلا گروسیس ، دروازه بان این تیم که همچنان از او به عنوان یکی از برترین دروازه بانان دنیا یاد می شود.
    هلموت ران و فریتز والتر نیز جزو ستاره های کلیدی تیم آلمانی بودند
    برترین گلزنان
    1- ساندور ککسیس (11 گل)
    2- اریک پروبست (6 گل)
    3- مکس مورلاک (6 گل)
    4- جوزف اوئگی ( 6 گل)

    مروری بر جامهای جهانی گذشته: جام جهانی 1958

    1958 FIFA World Cup Sweden ™ 

    • Teams: 16
    • When: 08 June 1958 to 29 June 1958
    • Final: 29 June 1958
    • Matches: 35
    • Goals Scored: 126 (average 3.6 per match)
    • Attendance: 905830 (average 25880)
    • Winner: Brazil
    • Runners-Up: Sweden
    • Third: France
    • Fourth: Germany FR
    • Golden Shoe: Just FONTAINE (FRA)
    • Best Young Player Award: PELÉ (Edson Arantes do Nascimento) (BRA)



     



    مروری بر جام جهانی سال 1958 – سوئد

    این بار نوبت سوئد بود که میزبانی رقابت های جام جهانی را عهده دار شود واین در حالی بود که در سال برگزاری برگزاری این دوره از رقابتها "ژول ریمه" بنیانگذار این پیکارها در سن 83 سالگی درگذشت.

    در این دوره از رقابتها بود که نوجوانی 17 ساله به نام پله ظهور کرد و با درخشش خیره کننده نظر تمام دنیا را به خود جلب نمود.

    نکته جالب توجه اینجا بود که این دوراز رقابتهای جام جهانی، برای نخستین بار تصاویر رقابت های جام جهانی فوتبال از طریق تلویزیون به سراسر دنیا مخابره شد. 
    دیگر نکته ای که در مورد ششمین دوره برگزاری رقابت های جام جهانی جالب توجه است، تعداد تیم های شرکت کننده در مرحله مقدماتی این رقابتهاست که تعداد این تیمها 55 تیم بوده است. و از همه جالب تر این بود که تیمهای اروگوئه ، سوییس، بلژیک، اسپانیا، هلند و ایتالیا از راهیابی به مرحله اصلی بازماندند.و در عوض تیمهایی مثل ولز، ایرلند شمالی، سوئد و شوروی این شانس را یافتند تا در این رقابتها خودی نشان بدهند.


    مرحله یک چهارم پایانی

    در این مرحله آلمان غربی موفق شد تا با نتیجه 0-1 از سد یوگسلاوی عبور کند. سوئد 0-2 از سد شوروی عبور کرد.

    فرانسه با اقتدار تمام و با نتیجه 0-4 ایرلند شمالی را در هم کوبید و برزیل به لطف تک گل پله مقابل ولز به برتری دست یافت.



    مرحله نیمه نهایی

    پیروزی 3-1 مقابل آلمان غربی برای سوئد میزبان کافی بود تا این تیم را به دیدار فینال این رقابتها برساند. در دیگر دیدار مرحله نیمه نهایی نیز دو تیم فرانسه و برزیل مقابل هم قرار گرفتند که برزیل با نتیجه 2-5 مقابل فرانسه به برتری رسید.

    دیدار رده بندی

    در دیدار مرحله نیمه نهایی این دور از رقابتها فرانسه با پیروزی 3-6 مقابل آلمان غربی، قهرمان دور قبل جام جهانی، رتبه سوم را از آن خود نمود.



    فینال

    دیدارفینال این رقابتها میان تیم ملی برزیل و تیم میزبان برگزار شد و برزیلی ها موفق شدندتا با نتیجه 2-5 مقابل سوئد به برتری دست یافته و جام قهرمانی را بالای سر ببرند



    قهرمانان این دوره از رقابتها

    گارینچا، یکی از کلیدی ترین بازیکنان تیم ملی برزیل بود. تاثیرگذاری او در ترکیب تیم ملی کشورش یکی از امور انکار ناپذیر این رقابتها بود. بازی خلاقانه گارینچا، کمک زیادی به موفقیت برزیل کرد.

    فونتین با به ثمر رساندن 13 گل در طول تنها یک دوره از رقابتها رکوردی بی نظیر را به نام خود ثبت کرد.

    و در نهایت پله، جوان ترین بازیکنی که با 17 سال سن در رقابتهای جام جهانی شرکت کرد. به رغم سن کمش، این ستاره نوجوان بود که با به ثمر رساندن تنها گل تیمش مقابل ولز، برزیل را به مرحله نیمه نهایی رساند

    به علاوه پله جوان ترین بازیکن تاریخ جام جهانی است که موفق به هت تریک در یک دیدار شده.

    برترین گلزنان این دوره 

    1- جاست فونتین (13 گل)

    2- پله (6 گل)

    3- هلمت ران (6 گل)

    4- پیتر مک پارلند (5 گل)

    5- واوا (5 گل)

    مروری بر جامهای جهانی گذشته: جام جهانی 1962

    1962 FIFA World Cup Chile ™ 


    • Teams: 16
    • When: 30 May 1962 to 17 June 1962
    • Final: 17 June 1962
    • Matches: 32
    • Goals Scored: 89 (average 2.8 per match)
    • Attendance: 893166 (average 27911)
    • Winner: Brazil
    • Runners-Up: Czechoslovakia
    • Third: Chile
    • Fourth: Yugoslavia
    • Golden Shoe: Florian ALBERT (HUN),
    • Valentin IVANOV (URS),
    • Drazen JERKOVIC (YUG),
    • Leonel SANCHEZ (CHI),
    • VAVA (BRA),
    • GARRINCHA (BRA)
    • Best Young Player Award: Florian ALBERT (HUN

    بعد از دو دوره برگزاری این رقابتها به اروپا، بار دیگر آمریکای جنوبی و این بار شیلی میزبانی این رقابتها را برعهده گرفت.





     



    انتخاب شیلی به عنوان میزبان این رقابت‌ها مخالفت‌های زیادی علیه فیفا بر انگیخت، چون شیلی از هیچ نظر(ورزشگاه، شبکه حمل و نقل، اقامت) توانایی برگزاری پیکارهایی مهمی چون جام جهانی و میزبانی آن را نداشت. 
    حضور ‎ 56تیم در جام جهانی که رکورد دیگری محسوب می‌شد، در مرحله مقدماتی شرکت کردند و دو تیم مدعی دوره قبل به نام فرانسه و سوئد از دور رقابت‌ها حذف شدند. 
    دیدارهای متعددی در مرحله نخست این جام نظیر شوروی سابق و یوگسلاوی، شیلی و ایتالیا و آلمان غربی و سوییس با درگیری فیزیکی شدید میان دو تیم همراه بود. 
    تیم برزیل یک بار دیگر قهرمان شد، اما این بار "په‌له" فقط در دیدار افتتاحیه مقابل مکزیک بازی کرد و سپس مصدوم شد. 
    تیم برزیل ‎ 1 - 3چکسلواکی را در دیدار فینال در شهر سانتیاگو، با گل های آماریلدو، زیتو و واوا شکست داد.



    ** نبرد سانتیاگو 
    برای نخستین بار در تاریخ جام جهانی، فوتبال چهره کریه خود را نشان داد. هفتمین دوره رقابت‌های جام جهانی شاهد برگزاری یکی از زشت‌ترین دیدارهای تاریخ این مسابقات بین دو تیم ایتالیا و شیلی بود که سپس "نبرد سانتیاگو" نام گرفت. 
    این بازی با اخراج دو ایتالیایی و شکستن بینی دیگری با هوک چپ بازیکن شیلیایی همراه بود. 
    "جورجی فرینی" که از سوی "کن استون" داور انگلیسی مسابقه کارت قرمز گرفته بود به زور توسط پلیس به بیرون از زمین برده شد. در جریان این بازی پلیس مجبور شد سه بار مداخله کند و یک بار هم هر دو تیم را از زمین بیرون کشید.


    ** دومین قهرمانی برزیل 
    تیم برزیل در کوهپایه‌های آند دومین قهرمانی پیاپی خود را علیرغم غیبت "په‌له" جشن گرفت، اما این دوره از مسابقات به خاطر برخوردهای فیزیکی بی سابقه در آن به یادماندنی شد. 
    په له ستاره رقابت های سال ‎ 1958سرانجام با تشدید مصدومیتش در مصاف با چکسلواکی کاملا نیمکت‌نشین شد، اما برزیلی‌ها با رهبری گارینشا و زاگالو در داخل زمین و با این که کمتر از دوره قبل قدرت ویران کنندگی داشتند، توانستند به مرحله یک چهارم نهایی راه یابند.


    ** چک‌های شگفتی ساز 
    مهمترین و مهیج‌ترین نقطه اوج این پیکارها دیدار یک چهارم نهایی بود که میزبان، تیم شوروی سابق را ‎ 1 - 2شکست داد تا تمام کشور برای جشن و پایکوبی به خیابان‌ها سرازیر شوند. 
    شادمانی شیلیایی‌ها طولی نکشید، چون برزیل حریف قدرتمندی برای آنها در نیمه نهایی بود. چکسلواکی که در کمال شگفتی یوگسلاوی را در این مرحله شکست داده بود، در فینال حریف برزیل شد. 
    چک‌ها در مرحله نخست همین پیکارها مقابل برزیل بدون گل متوقف شده بودند و حتی به شکل معجزه آسایی مجارستان را در یک چهارم نهایی شکست دادند. 
    این تیم در مصاف با همه حریفانش گل نخست را می‌زد، اما این بار برزیل به فاصله دو دقیقه گل تساوی را زد و با به ثمررساندن دو گل دیگر قهرمانی را به چنگ آورد. ‎ 9تن از بازیکنان تیم قهرمان در دوره قبل نیز در این بازی حضور داشتند. 
    به این ترتیب برزیل در کنار تیم‌های اروگوئه و ایتالیا، در لیست بزرگانی که دو بار جام ژول ریمه را بالای سر برده اند، قرار گرفت. 




    ** برترین‌های جام هفتم 


    قهرمان: برزیل 
    دوم: چکسلواکی 
    سوم: شیلی 
    چهارم : یوگسلاوی

    ** برنده کفش طلایی (بهترین بازیکن): شش بازیکن که هر یک چهار گل به ثمررساندند شامل: فلوریان آلبرت از مجارستان، والنتین ایوانوف از روسیه، درازن یرکوویچ از یوگسلاوی، لئونل سانچز از شیلی، واوا و گارینشا از برزیل. 

    ** آیا می دانید

    - روز ‎ 3ژوئن: تیم شوروی سابق 4 بر 1 از تیم کلمبیا جلو بود، اما در حالی که یک ساعت از مسابقه گذشته و به نظر می‌رسید چیزی تا پیروزی قاطع آنان نمانده، تیم کلمبیا طی ‎ 9دقیقه توفانی روزگار "لو یاشین" معروف به عنکبوت سیاه را واقعا سیاه کرد تا به تساوی دست یافت. 
    اهمیت این موضوع وقتی بهتر درک می‌شود که بدانیم یاشین بهترین دروازه بان تاریخ رقابت‌های جام جهانی نام گرفت و حتی اهدای جایزه بهترین دروازه بان جام که در سال ‎ 1994آغاز شد، به افتخار او و عملکرد درخشانش درون دروازه، به نام او معرفی شد.
    - در سال ‎ 1962وسلاو ماسک ظرف ‎ 15ثانیه گل چکسلواکی را وارد دروازه مکزیک کرد، اگر چه حریف نهایتا ‎ 1 -3پیروز شد. اما شگفت انگیزترین رکورد را باید به نام "دیوید گوآلتیه ری" بازیکن ‎ 22ساله تیم سن مارینو نوشت که تنها ‎9 ثانیه بعد از سوت آغاز مسابقه در نوامبر سال ‎ 1993به انگلیس گل زد.

    مروری بر جامهای جهانی گذشته: جام جهانی 1966

    1966 FIFA World Cup England ™ 

    • Teams: 16
    • When: 11 July 1966 to 30 July 1966
    • Final: 30 July 1966
    • Matches: 32
    • Goals Scored: 89 (average 2.8 per match)
    • Attendance: 1601153 (average 50036)
    • Winner: England
    • Runners-Up: Germany FR
    • Third: Portugal
    • Fourth: Soviet Union
    • Golden Shoe: EUSEBIO (Eusebio da Silva Ferreira) (POR)
    • Best Young Player Award: Franz BECKENBAUER (GER)



    از اولین دوره رقابت هاى جام جهانى که در سال 1930 در اروگوئه برگزار شد؛ محبوبیت، سطح کیفى و استقبال کشورها از این مسابقات به تدریج افزایش یافت تا جایى که به پرطرفدارترین و بزرگترین رویداد تک رشته اى جهان تبدیل شد.





     


    "په له" در جام جهانى 1966 نیز ناموفق بود و نتوانست به کسب سومین قهرمانى پیاپى تیم برزیل کمک کند، اما تیم انگلستان که توسط "سر الف رمزى" هدایت مى شد، در یک دیدار پرتنش در ورزشگاه ویمبلى، آلمان غربى را با 3 گل تاریخ ساز "جف هورست" و نتیجه 2 بر 4 شکست داد و قهرمان جهان شد.

    این در حالیست که هنوز هم اختلاف نظر در مورد عبور توپ از خط دروازه آلمان ادامه دارد

    ** آغاز دوران مدرن 
    انگلستان در جام جهانى ،1966 گام دیگرى به سمت موفقیت برداشت. قهرمانى تیم میزبان در خانه، موجب شد برخى حریفان احساس کنند مورد تبعیض واقع شده اند. 
    16 تیم آفریقایى در اعتراض به قانون جدید فیفا که الزام داشت برنده دیدارهاى مقدماتى قاره آفریقا باید نماینده آسیا یا اقیانوسیه را شکست دهد تا به جام جهانى راه یابد، رقابت هاى هشتمین دوره را تحریم کردند. 
    آفریقایى ها معتقد بودند رقابت در قاره خودشان براى صعود به جام جهانى کافى است. قانونى که سال 1964 وضع شده بود، 4 سال بعد به سود آفریقا تغییر یافت که در نتیجه 70 تیم در پیکارهاى مقدماتى شرکت کردند که رکورد دیگرى در نوع خود بود. 
    فیفا تصمیم گرفت 10 تیم از اروپا، یک تیم از آسیا و یک تیم از آمریکاى شمالى و مرکزى در جام جهانى حضور یابند. 
    یکى از اولین تیم هایى که به جام هشتم صعود کرد پرتغال بود که با چکسلواکى، فینالیست دوره قبل، همگروه بود. صعود تیم انگلستان به مرحله اصلى در حضور تماشاگران خودى و مقابل دوربین هاى شبکه بى.بى.سى کاملاً بدیهى بود. 
    این تیم بدون دریافت حتى یک گل به مرحله یک چهارم نهایى راه یافت که در این مسیر مقابل اروگوئه بدون گل متوقف شد، مکزیک را 2 بر صفر شکست داد و فرانسه را با همین نتیجه مغلوب کرد، اما داغ ترین خبر رقابت هاى مرحله نخست، حذف مدافع قهرمانى یعنى برزیل بود. 
    برزیل بعد از غلبه بر بلغارستان، مقابل مجارستان و سپس تیم شگفتى ساز پرتغال تن به شکست داد، در حالى که کارى از دست په له و هم تیمى هایش ساخته نبود. په له یک بار دیگر قربانى بازى فیزیکى و خشن مدافعان حریف شد. او در دیدار با بلغارستان مصدوم شد تا دیدار با مجارستان را از دست داده و دوباره مقابل پرتغال با برانکارد از زمین خارج شود.
    ** 
    یکى از تیم هاى راه یافته به مرحله دوم، کره شمالى بود که با غلبه بر ایتالیایى ها و سپس به توپ بستن دروازه پرتغال در مهیج ترین مسابقه جام، شگفتى ساز شد. 
    پرتغال موفق شد 3 گل خورده را جبران کرده و با درخشش "اوزه بیو" که 4 گل به ثمر رساند، کره شمالى را عقب بنشاند. هیچ دیدار دیگرى نتوانست به این اندازه مهیج باشد. 
    تیم انگلستان که همه بازى هایش را در ویمبلى انجام مى داد، با برترى 4 بر 2 مقابل آلمان غربى در وقت اضافه، قهرمان شد تا همراه با "بابى مور" کاپیتان تیم، جام را از دست ملکه "الیزابت" دریافت کند. 
    ** برندگان جام هشتم 
    قهرمان: انگلستان 
    دوم:آلمان غربى 
    سوم: پرتغال 
    چهارم: شوروى سابق
    ** ** 
    - "بابى مور" (انگلستان، تولد 1941، مرگ 1993) 
    وى شاید به خاطر تکل هاى به موقع و پاس هاى دقیق خود آماده ترین مدافع تاریخ فوتبال انگلستان بود. پاس مور به جف هورست در وقت اضافه فینال جام جهانى 1966 در ورزشگاه ویمبلى، گل قهرمانى انگلستان را رقم زد. 
    مور به عنوان بهترین بازیکن این مسابقات انتخاب شد. 
    "جک اشتین" مربى معروف اسکاتلندى در مورد این بازیکن گفت: باید قانونى براى وى وضع شود. او 20 دقیقه قبل از هر کسى مى داند چه اتفاقى خواهد افتاد. 
    مور، 107 مسابقه ملى براى تیم انگلستان انجام داد و وستهام را به قهرمانى در جام حذفى انگلستان و همچنین جام قهرمانان اروپا رساند. 
    وى بازیکن قابل احترامی در سراسر جهان است و پس از درخشش در جام جهانى 1970 در مکزیک مورد تحسین په له قرار گرفت. 
    تمام جهان پس از مرگ مور (به دلیل سرطان) در سال 1993، از وى تجلیل کردند. 
    - "جف هورست" (انگلستان، تولد 1941)
    تنها بازیکنى است که توانسته در یک مسابقه فینال جام جهانى، 3 گل به ثمر برساند. 
    وى همانند بسیارى از افسانه هاى جام جهانى، در ابتداى این مسابقات جزء بازیکنان اصلى تیم ملى کشورش نبود و پس از مصدومیت "جیمى گریوز" فرصت یافت نام خود را در تاریخ این مسابقات ثبت کند. 
    هورست در جریان پیروزى 4 بر 2 انگلستان برابر آلمان غربى 3 گل به ثمر رساند. 
    سومین گل او در این مسابقه همچنان یکى از لحظات جنجالى تاریخ جام جهانى به شمار مى رود. 
    مسابقه فینال جام جهانى 1966 هشتمین حضور هورست در تیم ملى کشورش بود. وى در مجموع 49 مسابقه و 24 گل در کارنامه خود براى تیم ملى انگلستان ثبت کرده است. 
    - "اوزه بیو داسیلوا فریه را" (پرتغال، تولد 1942) 
    مهاجم موزابیکى الاصل، معروف به "یوزپلنگ سیاه" که قدرت شوتزنى پاى راست او رعد آسا بود، گام هاى سریع و قدرت بدنى فوق العاده اى داشت. 
    وى با 9 گل از جمله 4 گلى که در دیدار پرتغال برابر کره شمالى به ثمر رساند، به عنوان برترین گلزن جام جهانى 1966 انتخاب شد. 
    پرتغال، این مسابقه را در ابتدا 3 بر صفر عقب افتاده بود. 
    فریه را، برزیل را در جریان پیروزى 3 بر یک پرتغال به زحمت انداخت و با سرزنش "مورایس" هم تیمى خود به دلیل خطاى خطرناک روى په له، نام خود را در خاطره ها ثبت کرد. 
    این بازیکن به دلیل مهارت خیره کننده اش لقب دیگرى به نام "په له اروپا" یافت. 
    وى در سال 1965 به عنوان بهترین بازیکن اروپا انتخاب شد و هنگام حضور در بنفیکا براى 9 فصل پیاپى در صدر گلزنان پرتغال قرار داشت. 
    ** برترین گلزنان جام جهانى 1966 
    اوزه بیو (پرتغال) 9 گل 
    هلموت هالر (آلمان غربى) 5 گل 
    فرانتس بکن باوئر (آلمان غربى) 4 گل 
    فرانس بنه (مجارستان) 4 گل 
    جف هورست (انگلستان) 4 گل 
    والرى پورکویان ( شوروى سابق) 4 گل
    ** 
    قطعاً هیچ رخدادى در تاریخ رقابت هاى جام جهانى به اندازه گل مشهور ویمبلى که انگلستان را به قهرمانى در جام جهانى 1966 نایل کرد، بین هواداران و دست اندرکاران فوتبال ایجاد اختلاف نظر و مناقشه نکرده است. 
    جف هورست با به ثمر رساندن گل سوم براى تیم انگلستان در وقت اضافه دیدار فینال مقابل آلمان، زمینه ساز قهرمانى آنان شد. 
    کمتر سالى است که در آن تکنولوژى تازه اى براى تشخیص عبور توپ از خط دروازه ارایه نشود. "گوتفرید دینست" داور سوئیسى که بعد از مشورت با کمک روسى خود تصمیم گرفت گل انگلستان را قبول کند، هنوز هم در خاطره علاقه مندان فوتبال جهان باقى مانده است. نام او براى هواداران انگلیسى و آلمانى معناى ویژه اى دارد. 
    انگلستان که به عنوان میزبان به طور خودکار به جام جهانى صعود کرد، اولین کشور بریتانیایى بود که به این مسابقات راه یافت. 
    این مسابقات در 8 ورزشگاه شامل اولدترافورد (منچستر)، ویلا پارک (بیرمنگام)، آیرسام پارک (میدلزبرو)، راکر پارک (ساندرلند)، گودیسون پارک (لیورپول)، ویمبلى و وایت سیتى (لندن)، هیلزبرو (شفیلد) برگزار شد. 
    انگلستان 4 ماه پیش از قهرمانى، کاپ جام جهانى را گم کرد، اما سگى به نام "پیکلس" یک هفته بعد از ربوده شدن جام ژول ریمه هنگام نمایش آن در لندن، آن را دفن شده زیر بوته اى در جنوب این شهر پیدا کرد. 
    در گروه سوم مجارستان با پیروزى 3 بر 1 برابر برزیل، به 13 مسابقه شکست ناپذیرى این تیم پایان داد. در این مسابقه غیبت په له مصدوم کاملاً احساس مى شد. 
    کره شمالى اولین گل جام جهانى خود را با زدن گل تساوى برابر شیلى توسط "سئونگ ژین" ثبت کرد. 
    "آنتونیو کاراباخال" دروازه بان مطرح مکزیک پس از تساوى بدون گل برابر اروگوئه با جام جهانى خداحافظى کرد. او در 37 سالگى، پنجمین حضور خود در جام جهانى را تجربه مى کرد. 
    در گروه چهارم کره شمالى با پیروزى 1 بر 0 برابر ایتالیا شگفتى آفرید. ایتالیا حذف شد و کره شمالى به عنوان نخستین تیم آسیایى به مرحله یک چهارم نهایى راه یافت. 
    کره شمالى، پرتغال را نیز با گل دقیقه نخست "پاک سئونگ ژین" شوکه کرد. 
    این تیم سپس 3 بر 0 جلو افتاد اما اوزه بیو 4 گل زد تا پرتغال در نهایت 5 بر 3 به پیروزى برسد.
    ** 
    دروازه بانان: گوردون بنکس، پیتر بونتى، رون اسپرینگت 
    مدافعان: جیمى آرمفیلد، جرالد بایرن، جک چارلتون، جورج کوهن، بابى مور (کاپیتان)، رى ویلسون. 
    هافبک ها: آلن بال، ایان کالاگان، بابى چارلتون، جورج ایستام، رون فلاورز، نورمن هانتر، مارتین پیترز، نابى استایلز. 
    مهاجمان: جان کونلى، جیمى گریوز، راجر هانت، جف هورست، ترى پاین. 
    سرمربى: الف رمزی

    مروری بر جام های جهانی گذشته: جام جهانی 1970

    1970 FIFA World Cup Mexico ™ 

    • Teams: 16
    • When: 31 May 1970 to 21 June 1970
    • Final: 21 June 1970
    • Matches: 32
    • Goals Scored: 95 (average 3.0 per match)
    • Attendance: 1603975 (average 50124)
    • Winner: Brazil
    • Runners-Up: Italy
    • Third: Germany FR
    • Fourth: Uruguay
    • Golden Shoe: Gerd MUELLER (GER)
    • Best Young Player Award: Teofilo CUBILLAS (PER)

    کشور مکزیک در جریان برگزاری بازی‌های المپیک توکیو در سال ۱۹۶۴ توانست بیش از آرژانتین نظر مسئولان فیفا را جلب و میزبان جام جهانی نهم در سال ۱۹۷۰ شود.





     



    سایت گل- نهمین دوره رقابت‌های جام جهانی نقطه عطف دیگری از نظر پخش تلویزیونی مسابقات بود و حتی برای هماهنگی با شبکه‌های تلویزیونی، برخی دیدارها ۱۲ ظهر انجام شد.
    این تصمیم با نارضایتی بسیاری از بازیکنان و سرمربیان مواجه شد، چون ناگزیر بودند در گرمای شدید مکزیک در آن وقت ظهر، مسابقه بدهند.
    از خشونت‌ها و بازی فیزیکی که در دوره قبل جام جهانی دیده شده بود، خبری نبود. این دوره از رقابت‌ها بدون اخراج حتی یک بازیکن تمام شد که از این نظر با رکورد سال ۱۹۵۰ برابر است.

    ** ژول ریمه به کلکسیون برزیل رفت 
    په له با این که گفته بود هرگز در رقابت‌های جام جهانی بازی نمی‌کند، در این مسابقات حضور یافت و تیم برزیل با ترکیب طلایی خود شامل کلودو آلدو، جرسون، ریوه لینو، توستائو، جرزینیو، پله و کارلوس آلبرتو، جام ژول ریمه را برای سومین بار به خانه برد.


    ** یک جام با سه قهرمان 
    جام جهانی ، ۱۹۷۰ سه قهرمان بزرگ داشت: نخست تیم برزیل که قهرمان جام شد، دوم اسطوره‌ای به نام په له که برای سومین بار ( ۱۹۶۲ ،۱۹۵۸ و (۱۹۷۰ قهرمانی را جشن گرفت و سومی که خود فوتبال بود.

    کسانی که از کیفیت رقابت‌های دوره قبل( ۱۹۶۶ لندن) ناراضی بودند، هیچ حرفی برای گفتن نداشتند، چون بازی زیبا حقیقتا در بهترین شکل و درخشان‌ترین وجه آن به نمایش گذاشته شد.
    بزرگترین مسابقات فوتبال در حضور تماشاگران مشتاق این رشته برگزار شد که عبارت بودند از انگلستان - برزیل، انگلستان - آلمان غربی و البته مهیج تر از همه دیدار نیمه نهایی میان ایتالیا و برزیل.
    قطعا هیچکس گل زیبای په له را که از فاصله ۵۰ متری، ویکتور دروازه بان چک را مقهور کرد، از یاد نخواهند برد. سپس تیم برزیل، تماشایی‌ترین تیم جام ، با خط حمله بی‌نظیر خود شامل جرزینیو، توستائو، پله و ریوه لینو، در نهمین دوره پیکارهای جام جهانی سومین قهرمانی را جشن گرفت.
    یک بار دیگر شمار شرکت‌کنندگان در این جام رکورد شکست. ۷۵ تیم در رقابت های مقدماتی شرکت کردند و بسیاری کشورهای با تجربه نظیر پرتغال، اسپانیا، فرانسه و مجارستان نتوانستند از مقدماتی صعود کنند، اما تیم‌های رژیم صهیونیستی، آرژانتین و مراکش به مرحله اصلی راه یافتند.
    مراکشی‌ها اولین تیم آفریقایی بودند که از مرحله مقدماتی به جام جهانی راه یافتند. کنفدراسیون فوتبال این قاره در سال ۱۹۵۷ تاسیس شد، اما اولین تیم آفریقایی که در جام جهانی بازی کرد، مصر بود که در جام ۱۹۳۴ بدون انجام دادن حتی یک مسابقه حضور یافت.
    مراکش و پرو شگفتی سازان مرحله نخست بودند. پرو به مرحله یک چهارم نهایی راه یافت و با قبول باخت ۴ بر ۲ مقابل برزیل از ادامه مسیر بازماند.

    ** بکن باوئر فداکار 
    در مرحله یک چهارم نهایی، ۲ فینالیست سال ۱۹۶۶ یعنی انگلستان و آلمان غربی مقابل هم قرار گرفتند. تیم آلمان که تا ۲۰ دقیقه پایانی ۲ بر صفر عقب بود، به طرز معجزه آسایی توانست سه گل به ثمر رسانده و پیروز از میدان خارج شود، البته در وقت اضافه. اما هنوز رقابتی مهیج تر در مرحله نیمه نهایی مقابل ایتالیا انتظار ژرمن‌ها را می‌کشید.

    در ورزشگاه نوساز آزتک که ویژه جام جهانی ساخته شده بود، ۲ تیم در پایان ۹۰ دقیقه ۱ بر ۱ مساوی بودند، اما در لحظات بسیار نفس گیر وقت اضافه، هر یک از حریفان برای دقایقی پیش می‌افتاد. فرانس بکن باوئر با وجود از جا در رفتن کتفش و در حالی که بازویش از گردن آویزان بود، هنوز به بازی ادامه می‌داد.
    بکن باوئر با تمام انگیزه و اشتیاقی که داشت، نتوانست پاداشی دریافت کند، چون این ایتالیا بود که سرانجام با برتری ۴ بر ۳ به فینال راه یافت.
    در دیدار نهایی تیم خسته و فرسوده لاجوردی پوشان رمقی برای مهار بازیکنان برزیل نداشت و به شکست ۴ بر ۱ تن دادند.
    کارلوس آلبرتو پریه را کاپیتان طلایی پوشان، جام ژول ریمه را بالای سر برد تا برای همیشه در کلکسیون افتخارات دنباله دار برزیل بماند.
    پله در حالی که اشک در چشمانش حلقه زده بود، روی دوش هم تیمی هایش دور افتخار می‌زد. او نه تنها سومین قهرمانی را تجربه می‌کرد، بلکه برای آخرین بار در جام جهانی حضور یافته بود.

    ** برندگان جام نهم 
    قهرمان: برزیل 
    دوم: ایتالیا 
    سوم: آلمان غربی 
    چهارم: اروگوئه 
    ** برنده کفش طلایی: گرد مولر از آلمان با ۱۰ گل 
    ** اسطوره‌های جام جهانی ۱۹۷۰ 
    - په له (برزیل، تولد (۱۹۴۰ 
    وی شاید بزرگترین بازیکن تاریخ فوتبال در جهان است. بازیکن چابکی که هنوز قدرت کافی برای بازی دارد. پله مهارت بسیاری در حرکت با توپ و دادن پاس های دقیق به هم تیمی‌های خود داشت. او کوچکترین شانس‌ها را به گل تبدیل می کرد.

    په له بیش از ۱۲۰۰ گل در دوران فوتبال حرفه‌ای خود از جمله ۹۵ گل در ۱۱۰ مسابقه ملی برای برزیل به ثمر رساند.
    وی تقریبا جام جهانی ۱۹۵۸ را به دلیل مصدومیت زانو از دست داد. پله در سومین مسابقه برزیل برابر شوروی سابق بازگشت. یک گل برابر ولز، ۳ گل مقابل فرانسه، ۲ گل برابر سوئد در مسابقه فینال، په له را به یکی از ۲ قهرمانی خود در جام جهانی رساند. این بازیکن در جام جهانی ۱۹۶۲ به دلیل مصدومیت نتوانست سومین عنوان را کسب کند.
    په له که در ۱۶ سالگی به عضویت تیم ملی برزیل درآمد و نخستین مسابقه خود را برابر آرژانتین انجام داد، در جریان دیدار با پرتغال در جام جهانی ۱۹۶۶ مصدوم شد و از دور رقابت‌ها کنار رفت، اما در اوج آمادگی در مسابقات جام جهانی ۱۹۷۰ حضور یافت.

    - گرد مولر (آلمان، تولد (۱۹۴۵ 
    معروف به بمب افکن. این دینامیت جیبی یکی از مهلک‌ترین تمام‌کننده ها در تاریخ فوتبال بود.

    در جام جهانی ۱۹۷۰ با ۱۰ گل از جمله هت تریک مقابل بلغارستان و پرو به عنوان بهترین گلزن مسابقات انتخاب شد. وی در جریان پیروزی حساس ۳ بر ۲ آلمان برابر انگلستان در مرحله یک چهارم نهایی نیز گلزنی کرد.
    مولر چهار گل در جریان قهرمانی آلمان غربی در جام جهانی ۱۹۷۴ به ثمر رساند و مجموع گل‌های خود در این رقابت‌ها را به رکورد ۱۴ رساند.
    وی اولین گل خود را در بایرن مونیخ پس از مصدومیت سپ مایر وارد دروازه کرد، اما بعد از آن این تیم را به سه عنوان پیاپی قهرمانی در اروپا رساند . این بازیکن در ۶۲ مسابقه خود برای آلمان غربی ۶۹ گل به ثمر رساند و در سال ۱۹۷۰ اولین آلمانی بود که عنوان بهترین بازیکن اروپا را به خود اختصاص داد.

    - گوردون بنکس (انگلستان، تولد (۱۹۳۷ 
    بهترین دروازه بان جهان در اوخر دهه ۱۹۶۰ و اوایل دهه .۱۹۷۰ اوج نمایش قدرت وی در جام جهانی ۱۹۷۰ و دفاع از دروازه انگلستان برابر په له بود.

    چهار سال قبل از آن هم بنکس در فینال جام جهانی فقط یک گل، آن هم توسط ضربه پنالتی اوزه بیو از پرتغال دریافت کرده بود.
    بنکس که ۷۳ مسابقه ملی در کارنامه دارد، تیم استوک را به اولین قهرمانی خود در جام اتحادیه باشگاه‌های انگلستان در سال ۱۹۷۲ رساند.
    در همین سال فعالیت ورزشی او پس از نابینایی از یک چشم به دلیل حادثه رانندگی، به شدت تحت تاثیر قرار گرفت.

    ** برترین گلزنان جام جهانی ۱۹۷۰ 
    گرد مولر (آلمان غربی ) ۱۰ گل 
    جرزینیو (برزیل) ۷ گل 
    تئوفیلو کوبیلاس (پرو) ۵ گل 
    پله (برزیل) ۴ گل 
    آناتولی بیشووتس (شوروی سابق) ۴ گل 
    ** آیا می‌دانید؟ 
    - برای نخستین بار قانون به تیم‌ها اجازه داد بازیکنان داخل زمین را تعویض کنند و از کارت زرد و قرمز استفاده شد.

    - دیدار ایتالیا و آلمان غربی در نیمه نهایی، تنها مسابقه جام جهانی است که پنج گل در وقت اضافه از خط دروازه‌ها عبور کرد.
    - جام ژول ریمه که به افتخار بنیانگذار این رقابت‌ها نامگذاری شده بود، بعد از سومین قهرمانی برزیل طی ۱۲ سال برای همیشه به آنان اهدا شد.
    - داستان این جام به همین جا ختم نشد. جام ژول ریمه یک بار دیگر در برزیل ربوده شد و برخلاف ماجرای قبلی ( ۱۹۶۶ انگلستان) هرگز پیدا نشد. نمونه دیگری از این جام بعدا ساخته و به برزیل داده شد.

    - کارلوس کازسلی از شیلی اولین بازیکنی بود که با دریافت کارت قرمز اخراج شد و این افتخار را به نام خود ثبت کرد! 
    - نهمین دوره مسابقات جام جهانی به میزبانی مکزیک برای نخستین بار بود که در منطقه کونکاکاف برگزار می‌شد.

    - برای نخستین بار مسابقات به صورت زنده در سراسر جهان پخش شد.
    - مکزیک میزبان، نخستین مسابقه خود را با تساوی بدون گل برابر شوروی سابق پایان داد و اولین تعویض در همین مسابقه در تیم شوروی با خروج ویکتور ربریانیکوف و ورود آناتولی پوزاچ انجام شد.
    - انگلستان در اولین مسابقه خود با گلزنی جف هورست، رومانی را یک بر صفر شکست داد. نخستین تعویض انگلیسی‌ها هم ورود تامی رایت به جای کیث نیوتون بود.
    - مراکش که نخستین حضور خود در جام جهانی را تجربه می‌کرد، ۲ بر یک برابر آلمان غربی شکست خورد. بلژیک نیز السالوادور را در نخستین سابقه حضورش ۳ بر صفر شکست داد.
    - اووه زیلر با حضور در دیدار آلمان غربی برابر مراکش، اولین بازیکن اروپایی بود که برای چهارمین بار پیاپی در جام جهانی حضور یافت. او در این مسابقه یک گل هم به ثمر رساند.
    - گرد مولر که سپس بهترین گلزن مسابقات نام گرفت، اولین هت تریک این مسابقات را در جریان پیروزی ۵ بر ۲ آلمان غربی برابر بلغارستان به نام خود ثبت کرد.
    - ماریو زاگالو برای اولین بار، هم به عنوان بازیکن و هم به عنوان مربی به قهرمانی در جام جهانی رسید.

    مروری بر جام های جهانی گذشته: جام جهانی 1974

    1974 FIFA World Cup Germany ™ 

    • Teams: 16
    • When: 13 June 1974 to 07 July 1974
    • Final: 07 July 1974
    • Matches: 38
    • Goals Scored: 97 (average 2.6 per match)
    • Attendance: 1822834 (average 47969)
    • Winner: Germany FR
    • Runners-Up: Netherlands
    • Third: Poland
    • Fourth: Brazil
    • Golden Shoe: Grzegorz LATO (POL)
    • Best Young Player Award: Wladyslaw ZMUDA (POL)











    پیشینه :اگر جام جهانی سال 1970 را پایان فوتبال زیبا در این رقابتها می دانیم، در رقابتهای سال 1974 که به میزبانی آلمان غربی برگزار شد، شاهد رقابتهایی به مراتب تیره و تار تر بودیم. به نظر می رسید که این رقابتها حال و هوا و روح همیشگی اش را از دست داده و تجارت وارد رقابتهای جام جهانی شده بود.
    دور اول:
    حضور تیمهایی از جمله استرالیا، زئیر و هائیتی که برای اولین بار حضورشان در مرحله نهایی این رقابتها را تجربه می کردند، رنگ و بوی تازه ای به این رقابتها بخشیدند و البته رقابتهای مرحله گروهی را در قعر گروه هایشان به پایان بردند.دیگر تیمی که برای اولین بار در این رقابتها شرکت می کرد، آلمان شرقی بود که البته عملکرد به مراتب بهتری را به نمایش می گذاشت. آلمان شرقی صدرنشین گروه اول شد، گروهی که آلمان غربی ،استرالیا و شیلی نیز در آن قرار داشتند و بدین ترتیب این گروه رنگ و بویی سیاسی نیز به خود گرفته بود.
    در گروه دو رقابتها به مراتب حساس تر بود، چرا که هر سه تیم یوگسلاوی، برزیل و اسکاتلند، رقابتهای گروهی را با 4 امتیاز به پایان بردند.زئیر هم بدون کسب امتیازی روانه خانه شد
    تیم ملی هلند درگروه 3 کنترل امور را به دست گرفته بود و به لطف درخشش یوهانس، کرایوف و نیسکنس،نمایش خارق العاده ای را به اجرا می گذاشت.در آن دوره کرایوف نمایش به مراتب بهتری را از پله به اجرا می گذاشت و حقیقتا از ستاره برزیلی سبقت گرفته بود. سوئد،دیگر تیم این گروه بود که توانست مقابل هلند به تساوی بدون گل دست یافته و رقابتهای گروهی را در جایگاه دوم به پایان برد و دیگر تیمهای گروه نیز بلغارستان و اروگوئه بودند که در پایان مرحله گروهی روانه خانه هایشان شدند.
    لهستان نیز با حداکثر امتیازات از گروه 4 به دور بعدی راه یافت. این تیم در مرحله گروهی 12 گل به ثمر رساند و توانست آرژانتین و ایتالیا را شکست دهد. گرگورز لاتو و آندرز سارماش، ستاره های این تیم بودند.در زمانی که لهستانی ها می تاختند، ایتالیا بسیار ضعیف عمل می کردند و تنها پیروزی آنها مقابل هائیتی ضعیف به دست آمد.آرژانتین هم موفق شد تا مقابل آتزوری به پیروزی برسد.

    فینال

    دیدار فینال رقابتهای این دوره میان دوتیم هلند و آلمان غربی برگزار شد و در این دیدار آلمان غربی موفق شد تا با نتیجه 2-1 از سد هلند عبور کند. بدین ترتیب آلمان غربی موفق شد تا برای دومین بار جام قهرمانی را بالای سر ببرد.
    قهرمانان و بدها
    یوهان کرایوف و نیسکنس قطعا برترین بازیکنان تیم ملی هلند در این رقابتها بودند. البته درخشش رود کرول را نیز نباید فراموش کرد که بازی خیره کننده ای را در ترکیب هلند به نمایش گذاشته بود.او این توانایی را داشت که در 4 پست دفاعی و به علاوه در خط میانی به بازی بپردازد.
    در تیم آلمان میزبان بکن باوئر، فاصله زیادی تا روزهای آرمانی اش داشت و مولر نیز واقعا ضعیف عمل می کرد در این دوران برتی فوکس واقعا خوش درخشید در تیم لهستان که رده سوم را به خود اختصاص داد نیز بازیکنان درخشانی یافت می شد.لاتو، بازیکن لهستان به عنوان آقای گلی رقابتها دست یافت.از سوی دیگر برزیل تعدادی زیادی از هوادارانش را با ارائه بازیهایی نه چندان دقیق ناامید ساخت. پس از تساوی بدون گل این تیم مقابل اسکاتلند، بیل شانکلی، مربی لیورپول در این رابطه گفت:«بازی مهم؟ واقعا می خواهید بدانید که نظر من در مورد این بازی چی بود؟ دو تیم دسته سومی سعی می کردند تا همدیگر را تا حد مرگ بزنند.همین و بس.»
    در این میان، مسئولان فدراسیون زئیر، متهم به برخورد نادرستی با بازیکنانشان شدند.موبوتو سسه سکو، رئیس کشوری که اکنون به عنوان جمهوری دموکراتیک کنگو شناخته می شود،از نیروهایش خواسته بود تا بازیکنان این تیم را تهدید کنند که اگر با نتیجه 0-4 مغلوب برزیل شوند، هیچ کدام از آنها حق بازگشت به خانه هایشان را نخواهند داشت و در این دیدار، آنها با نتیجه 0-3 مغلوب برزیل شدند.
    بازیهای به یاد ماندنی 

    مصاف تماشایی دو آلمان، یعنی آلمان شرقی و آلمان غربی ، دیداری بود که ر یاد مردمان این کشور می ماند.دیداری که با گل دقیقه 77، به نفع تیم آلمان شرقی پایان یافت
    زمانی که هلند در اولین دیدارش با نتیجه 0-2 از سد اروگوئه عبور کرد، خیلی ها متوجه قدرت کرایوف و تیمش شدند. کرایوف یکی از ستاره های بی چون و چرای هلند در این رقابتها بود.

    برترین گلزنان

    گرگورز لاتو (لهستان- 7 گل)
    آندرز سارماش (لهستان – 5گل)
    یوهان نیسکنس (هلند – 5 گل)
    گرد مولر ( آلمان غربی – 4 گل)
    جانی رپ ( هلند – 4 گل)
    رالف ادستورم ( سوئد – 4 گل)

    مروری بر جام های جهانی گذشته: جام جهانی 1978

    1978 FIFA World Cup Argentina ™


    • Teams: 16
    • When: 01 June 1978 to 25 June 1978
    • Final: 25 June 1978
    • Matches: 38
    • Goals Scored: 102 (average 2.7 per match)
    • Attendance: 1550424 (average 40800)
    • Winner: Argentina
    • Runners-Up: Netherlands
    • Third: Brazil
    • Fourth: Italy
    • Golden Shoe: Mario KEMPES (ARG)
    • Best Young Player Award: Antonio CABRINI (ITA)
    • FIFA Fair Play award: Argentina
    یازدهمین دوره جام جهانی فوتبال با حضور ایران




    آرژانتین 1978


    در کنگره فیفا در ششم جولای 1966 در لندن تصمیم گرفته شد که آرژانتین میزبان جام جهانی 1978 باشد و اسپانیا در سال 1982 و کلمبیا در سال 1986 عهده دار این مسئولیت باشند. البته آشوب‌های سیاسی که پیش از برگزاری مسابقات، این کشور را در بر گرفته بود، باعث شد بسیاری از کشورها به فیفا فشار بیاورند تا میزبانی را از آرژانتین بگیرد، اما پافشاری ژائوهاوه لانژ، رئیس فیفا مانع از وقوع این امر گردید. در نوزدهم نوامبر 1975 در گواتمالا، گروههای مقدماتی قرعه کشی شدند تا 97 کشور برای کسب 14 سهمیه با هم رقابت نمایند. جام جهانی 1978 فرصت مناسبی برای آرژانتینی‌ها بود تا قدرت فوتبال خود را به رخ دو رقیب دیرینه یعنی برزیل و اروگوئه بکشند. در مسابقات مقدماتی، در قاره اروپا تیم انگلیس که با ایتالیا هم گروه شده بود به علت تفاضل گل کمتر از صعود به جام جهانی بازماند. چکسلواکی قهرمان جام ملتهای اروپا در سال 1976 با شکست در برابر ولزواسکاتلند موفق به صعود نشد تا از گروه هفتم اروپا، اسکاتلند به جام جهانی راه یابد. مجارستان پس از سرگروهی در گروه نهم اروپا برای صعود به دیدار تیم بولیوی (تیم سوم آمریکای جنوبی) رفت و با پیروزی 9 بر 2 در مجموع دو دیدار رفت و برگشت به جام جهانی صعود کرد. برزیل و پرو از آمریکای جنوبی به جام جهانی صعود نمودند. نکته جالب توجه در این قاره شکست اروگوئه در برابر بولیوی و عدم توفیق این تیم برای راهیابی به جام جهانی بود. در قاره آفریقا پس از انجام 4 مرحله مسابقات مقدماتی، تیم تونس بالاتر از نیجریه و مصر جواز حضور در دور نهایی جام جهانی را به دست آورد. 
    در رقابت های قاره پهناور آسیا که البته استرالیا هم به عنوان نماینده اقیانوسیه در آن حضور داشت، پس از برگزاری مرحله اول مقدماتی تیم های هنگ‌کنگ، کره جنوبی، ایران، کویت و استرالیا به عنوان سرگروه به مرحله دوم راه یافتند. در این مرحله رقابت ها به صورت دوره ای و رفت و برگشت انجام گرفت و در نهایت تیم ایران با کسب 14 امتیاز از 8 بازی (6 پیروزی و 2 تساوی) برای اولین بار جام جهانی صعود نمود. در منطقه آمریکای شمالی و مرکزی (کونکاکاف) تیم مکزیک موفق به کسب بیشترین امتیاز در دور نهایی و راه یابی به دور پایانی گردید.دو سال پیش از شروع بازیهای جام جهانی، ژنرال های ارتش آرژانتین دست به کودتای نظامی زدند و ژنرال «خورخه رافائل ویدلا» حکومت را در دست گرفت. کودتا گران به سرعت دست به سرکوب مخالفان زدند. به طوری که پیش از آغاز جام جهانی و در طی دو سال، حداقل بیست هزار آرژانتینی ناپدید شده بودند. دولت بسیار تلاش نمود تا از تمامی ابزار تبلیغاتی خود جهت معرفی آرژانتین به عنوان کشوری بدون زاغه نشینی و زندانی سیاسی در زمان جام جهانی فوتبال استفاده نماید و با حمایت همه جانبه از تیم ملی فوتبال نظر مردم کشور را هم جلب نماید. بنابراین سرمایه گذاری عظیمی برای برگزاری هرچه باشکوه تر جام جهانی از سوی دولت آرژانتین انجام گرفت. مجموعه زیرساختهای کشور شامل شبکه راه‌ها و نظام حمل و نقل عمومی و مراکز تلویزیونی بازسازی یا تکمیل شد. همچنین سه استادیوم بزرگ مندوزا، کوردوبا و ماردل پلاتا ساخته شدند. در مجموع حدود هفتصد میلیون دلار هزینه برگزاری این بازیها گردید.دیدار افتتاحیه این مسابقه ها در اول ژوئن 1978 پس از انجام مراسم مختلف در حضور ژنرال ویدلا دیکتاتور آرژانتین برگزار شد. ویدلا در این مراسم سخنرانی مبسوطی در مورد صلح، دوستی و روابط انسانی کرد که طنز سیاهی بود و خیلی ها آن را هجویه ای بر ورزش و حقوق بشر خواندند. در دیدار افتتاحیه دو تیم آلمان غربی و لهستان در حضور 77000 تماشاگر به مصاف هم رفتند که این بازی با تساوی بدون گل به پایان رسید. آلمان ها که قهرمان جام جهانی 74 بودند، در غیاب بکن باوئر، اوورات، نتزر و گردمولر، شکوه سابق را نداشتند و به نظر نمی رسید بتوانند به مقام قهرمانی برسند.مسابقات در چهار گروه چهار تیمی در دور مقدماتی آغاز گردید. در گروه اول، آرژانتین، ایتالیا، فرانسه و مجارستان حضور داشتند. آرژانتین بر روی نیمکت خود لوئیس سزار مینوتی را داشت که یک سال پیش از آن توسط ویدلا به این سمت منصوب شده بود و ژنرال های ارتش از او فقط قهرمانی می خواستند. فیلول در درون دروازه، پاسارلا در خط دفاع، آردیلس در خط میانی و ماریو کمپس در نوک حمله ستون های اصلی این تیم به شمار می رفتند. تیم میزبان با دو پیروزی (2-1) مقابل مجارستان و فرانسه جام را آغاز نمود ولی در دیدار سوم با تک گل روبرتو بتگا مهاجم یوونتوسی تیم ملی ایتالیا مغلوب این تیم گردید. ایتالیایی ها که فرانسه و مجارستان را هم مغلوب کرده بودند به عنوان تیم اول صعود نمودند تا در دور بعد در گروه سختی قرار گیرند. در گروه دوم، آلمان غربی، لهستان، تونس و مکزیک قرار داشتند که دیدار اول با تساوی آلمان غربی و لهستان به پایان رسید. تونس که تنها نماینده قاره آفریقا بود، شگفتی ساز شد و با پیروزی 3 بر یک بر مکزیک خود را به جهانیان شناساند. اما تجربه کم باعث شکست یک بر صفر آنها در برابر لهستان شد تا پس از پیروزی 6 بر صفر آلمانها بر مکزیک برای تکمیل شگفتی و صعود نیازمند کسب پیروزی برابر آلمان غربی باشند، آرزویی که محقق نشد و تونس با تساوی بدون گل برابر مدافع عنوان قهرمانی از راه یابی به مرحله دوم بازماند. از این گروه لهستان و آلمان غربی به مرحله یک چهارم نهایی صعود کردند. در گروه سوم، اتریش، اسپانیا، برزیل و سوئد حضور داشتند. برزیل با نسل جدیدی از بازیکنان خود که جانشین اسطوره‌های دهه گذشته شده بودند پا به این جام نهاد. در این تیم سوکراتس و زیکو در زمره بهترین ها بودند. برزیل پس از دو تساوی برابر سوئد و اسپانیا، با کسب پیروزی یک بر صفر بر اتریش به دور بعد صعود نمود. در گروه چهارم، تیم های پرو، هلند، ایران و اسکاتلند حضور داشتند. هلندی ها با رهبری ارنست هاپل حتی بدون یوهان کرایف هم خیلی قدرتمند می نمودند. البته اگر کرایف بود و این تیم روحیه پیروزی در دیدار نهایی را داشت شاید جام یازدهم به آمستردام می رفت که این اتفاق نیفتاد. تیم ایران که قدرت اول فوتبال آسیا بود و در دیدارهای تدارکاتی پیش از جام بسیار موفق نشان داده بود، به علت بروز درگیری و حاشیه های فراوان در ارودهای پیش از جام، با روحیه ای بسیار پایین و عدم هماهنگی میان مسئولان و بازیکنان و کادر فنی به آرژانتین وارد شد و در گام اول با نتیجه سنگین 3 بر صفر مقابل هلند مغلوب شد. تیم پرو هم که از وجود تئوفیلو کوبیلاس ستاره خود در جام 70 سود می جست با همین نتیجه اسکاتلند را مغلوب کرد. تیم ایران در گام دوم توانست با گل ایرج دانایی فرد به نتیجه مساوی یک بر یک برابر اسکاتلند دست یابد ولی با شکست 4 بر یک مقابل پرو در دیدار آخر خیلی زود با جام جهانی خداحافظی کرد. از این گروه، تیم های پرو و هلند به مرحله بعد صعود کردند.در مرحله دوم، هشت تیم صعود کرده در دو گروه چهار تیمی قرار گرفتند تا تیم های اول هر گروه به دیدار نهایی و تیم های دوم به دیدار رده بندی صعود کنند. در این مرحله، آلمان غربی، ایتالیا، هلند و اتریش در گروه یک قرار گرفتند. هلندی ها با دو پیروزی خیره کننده (5-1) و (2-1) برابر اتریش و ایتالیا خود را به عنوان مدعی اول جام مطرح کردند. آلمان ها هم که در دیدار اول مقابل ایتالیا مساوی کرده بودند با تساوی برابر هلند و شکست از اتریش، برخلاف سه دوره گذشته از حضور در جمع چهار تیم نهایی بازماندند. پیروزی یک بر صفر ایتالیا برابر اتریش آنها را به دیدار رده بندی فرستاد. در گروه دوم، برزیل، آرژانتین، لهستان و پرو حضور داشتند. آرژانتین با پیروزی دو بر صفر مقابل لهستان آغاز کرد و برزیل 3 بر صفر پرو را شکست داد. در بازی دوم، آرژانتین برابر برزیل به تساوی بدون گل رسید تا پس از پیروزی 3 بر یک برزیل برابر لهستان، نیازمند نتیجه‌ای با اختلاف 4 گل برابر پرو باشد تا بتواند به دیدار پایانی صعود نماید. در شب 21 ژوئن آرژانتین در بوینوس آیرس تیم پرو را با 6 گل مغلوب نمود. این نتیجه که به عقیده بسیاری حاصل تبانی دو تیم بود باعث شد تیم قدرتمند برزیل بدون شکست از حضور در دیدار نهایی باز بماند. برزیل در دیدار رده بندی موفق شد ایتالیا را 2 بر یک شکست دهد و به مقام سوم جام برسد.
    دیدار نهایی در روز بیست و پنجم ژوئن در حضور حدود هشتاد هزار تماشاگر آرژانتینی بین دو تیم آرژانتین و هلند برگزار شد. تیم آرژانتین در این دیدار با گل کمپس از حریف پیش افتاد ولی گل «یان پورت ویلت» هلندی در دقایق پایانی، بازی را به وقت اضافی کشید. در وقت اضافه، ماریوکمپس آقای گل و ستاره مسابقات یک گل دیگر به ثمر رساند و برتونی با گل خود پیروزی نهایی 3 بر یک را برای آرژانتین به ارمغان آورد تا برای نخستین بار مردم آرژانتین جشن قهرمانی در جام جهانی را برگزار نمایند.
    تابلوی افتخار

    تعداد تیمهای شرکت‌کننده : 16 تیم
    رده‌بندی نهایی : 1- آرژانتین 2- هلند 3- برزیل 4- ایتالیا

    تعداد مسابقات : 38 بازی
    تعداد گل : 102 گل
    بهترین خط حمله‌ : آرژانتین و هلند (15 گل)
    بهترین خط دفاع :آرژانتین (4 گل)
    آقای گل : ماریوکمپس ( آرژانتین 6 گل)
    بهترین بازیکن : ماریوکمپس (آرژانتین)
    مجموع تماشاگران : 1610216 نفر
    دیدار فینال‌ ـ ورزشگاه مونومنتال ( 25 ژوئن 1978 - بوینوس‌آیرس)
    آرژانتین 3 - هلند 1 (در وقت اضافی)
    گلها : کمپس(105،38)، برتونی (115)، برای آرژانتین ؛ نانینگا(80) برای هلند
    داور : سرجیوگونلا (ایتالیا)
    تماشاگر : 78000 نفر
    آرژانتین : فیلول، اولگاین، گالوان، تارانتینی، آردیلس (لاروسا)، گالگو، کمپس، برتونی، لوکو، اوریتز (هوسمان)
    هلند : یونگ بلود، یانسن (سوربیر)، براندتس، کرول، پورتویلت، هان، دبیلو. وان درکرکهوف، نیسکنز، ار.وان‌درکرکهوف، رپ (نانینگا)، رنسن برینگ

    مروری برجام های جهانی گذشته: جام جهانی 1982

    1982 FIFA World Cup Spain ™ 

    • Teams: 24
    • When: 13 June 1982 to 11 July 1982
    • Final: 11 July 1982
    • Matches: 52
    • Goals Scored: 146 (average 2.8 per match)
    • Attendance: 2109723 (average 40571)
    • Winner: Italy
    • Runners-Up: Germany FR
    • Third: Poland
    • Fourth: France
    • adidas Golden Ball: Paolo ROSSI (ITA)
    • adidas Golden Shoe: Paolo ROSSI (ITA)
    • Best Young Player Award: Manuel AMOROS (FRA)
    • FIFA Fair Play award: Brazil



     




    پیشینه:پس از برگزاری این رقابتها در آرژانتین، بار دیگر میزبانی رقابتهای جام جهانی به قاره اروپا بازگشت و این بار اسپانیا میزبان این بازیها بود.دیگر زمان درخشش فرا رسیده بود: تیمهای بزرگ، گلهای بزرگ، ستاره های بین المللی و لباسهای تنگ.
    بدین ترتیب یکی از زیباترین وبهترین رقابتهای جام جهانی را شاهد بودیم. برای اولین بار بود که تورنمنت با حضور 24 تیم دنبال می شد و جام جهانی 16 تیمی گسترش یافت.
    دور اول
    از گروه اول این رقابتها، تیمهای لهستان و ایتالیا به دور بعد راه یافتند و کامرون و پرو حذف شدند.
    در گروه دوم، آلمان غربی،اتریش، الجزایر و شیلی قرار داشتند که دو نماینده اروپا از این گروه موفق به کسب مجوز حضور در دور بعدی این رقابتها شدند.
    از گروه سه، بلژیک و آرژآنتین با 5 و 4 امتیاز صعود به تیمهای مجارستان و السالوادور خیلی سریع به خانه هایشان بازگشتند.
    رقابتها در گروه 4 با صدرنشینی انگلیس به پایان رسید و فرانسه هم به عنوان تیم دوم به دور بعدی راه یافت.
    تیمهای ایرلند شمالی و اسپانیا، از گروه 5 و برزیل و شوروی از گروه 6 به مرحله بعدی راه یافتند.
    دور دوم
    دور دوم این رقابتها متشکل از 4 گروه 3 تیمی بود که تنها تیم صدرنشین به رقابتهای بعد می رسید. لهستان صدرنشین گروه اول شد و آلمان غربی با حذف انگلیس و اسپانیا از گروه دو، به عنوان تیم صدرنشین این گروه به مرحله بعدی رقابتها راه یافت. گروه سه ، گروه مرگ بود که متشکل از ایتالیا، برزیل و آرژانتین بود و ایتالیا موفق شد تا به عنوان تیم صدرنشین به دور بعدی برسد.
    در گروه دی نیز تیم فرانسه با برتری نسبت به اتریش و ایرلند شمالی تیم صدرنشین گروهش شد.
    مرحله نیمه نهایی
    در یکی از دیدارهای مرحله نیمه نهایی ایتالیا موفق شد تا با نتیجه 0-2 مقابل لهستان به برتری دست یابد و در دیگر دیدار برگزار شده که کار به ضربات پنالتی کشیده شد، آلمان غربی در نهایت با نتیجه 4-5 از سد فرانسه عبور کرد
    فینال
    دیدار فینال این رقابتها روز یازدهم جولای در شهر مادرید میان دو تیم ایتالیا و آلمان غربی برگزار شد که ایتالیا با پیروزی 1-3 مقابل حریفش، جام قهرمانی را از آن خود کرد.بدین ترتیب ایتالیا سومین جام قهرمانی اش در رقابتهای جام جهانی را کسب کرد.
    در دیدار مرحله رده بندی هم لهستان موفق شد تا با نتیجه 2-3 از سد فرانسه عبور کرده و تیم سوم لقب بگیرد.
    برترین گلزنان این رقابتها
    پائولو روسی (ایتالیا - 6 گل)
    کارل هاینز رومینیگه (آلمان- 5 گل)
    زیکو (برزیل-4 گل)
    بیگنیو بونیک (لهستان- 4گل)

    مروری برجام های جهانی گذشته: جام جهانی 1986

    1986 FIFA World Cup Mexico ™ 

    • Teams: 24
    • When: 31 May 1986 to 29 June 1986
    • Final: 29 June 1986
    • Matches: 52
    • Goals Scored: 132 (average 2.5 per match)
    • Attendance: 2393031 (average 46019)
    • Winner: Argentina
    • Runners-Up: Germany FR
    • Third: France
    • Fourth: Belgium
    • adidas Golden Ball: Diego MARADONA (ARG)
    • adidas Golden Shoe: Gary LINEKER (ENG)
    • Best Young Player Award: Enzo SCIFO (BEL)
    • FIFA Fair Play award: Brazil


    پیشینه:در ابتدا قرار بود این رقابتها به میزبانی کلمبیا برگزار شود ولی در نهایت میزبانی این رقابتها به مکزیک سپرده شد.به رغم گرمای شدید موجود اکثر دیدارها در وسط روز و زیر آفتاب داغ مکزیک برگزار می شد. 
    رقابتهای گروهی

    تیم ها در 6 گروه تقسیم شدند و قرار بر این شد که دوتیم اول هر گروه و چهار تیم برتر دوم در مجموع تمام گروه ها به مرحله بعدی راه بیابند.

    تیمهای آرژانتین، ایتالیا و بلغارستان با کسب 5 و4 و 2 امتیاز در گروه آ، توانستندبه دور بعد راه یافته و کره جنوبی تنها ناکام این گروه بود.

    در گروه بی، تیمهای مکزیک (5)، پاراگوئه (4) و بلژیک (3) امتیاز به عنوان سه تیم برتر به دور بعد رفته و عراق حتی نتوانست امتیازی کسب کند و با این رقابتها خداحافظی کرد.

    گروه سی، دو صعود کننده داشت و تیمهای شوروی و فرانسه از این گروه به دور بعد رفته و تیمهای مجارستان و کانادا ناکام ماندند.

    برزیل و اسپانیا تیمهایی بودند که از گروه دی به مرحله بعد راه یافته و تیمهای ایرلند شمالی و الجزایر ناکام ماندند.



    دانمارک، آلمان غربی و اروگوئه نیز تیمهای صعود کننده از گروه ایی بودند و تنها تیم ناکام اسکاتلند بود.

    مراکش، انگلیس و لهستان با 4، 3 و3 امتیاز صعود کرده و پرتغال از همان مرحله گروهی حذف شد.

    بدین ترتیب در رنکینگ تیمهای رده سومی، تیمهای بلژیک، لهستان، بلغارستان و اروگوئه مجوز صعود به دور بعدی رقابتها را کسب کردند.



    دور دوم( مرحله یک شانزدهم پایانی)

    در این دیدارها نتایج زیه دست آمد:

    برزیل با نتیجه 0-4 از سد لهستان عبور کرد، فرانسه 0-2 ایتالیا را شکست داد.آلمان غربی 0-1 از سد مراکش گذشت. مکزیک با نتیجه 0-2 از سد بلغارستان عبور کردو آرژآنتین 0-1 اروگوئه را برد.

    انگلیس با سه گل پاراگوئه را شکست داد ودیدار شوروی و بلژیک در وقتهای اضافه با نتیجه 3-4 به سود بلژیک به پایان رسید. در آخرین دیدار نیز اسپانیا با نتیجه قاطع 5-1 از سد دانمارک عبور کرد.



    مرحله یک چهارم پایانی



    اولین دیدار این مرحله به ضربات پنالتی کشیده شد که طی آن برزیل با نتیجه کلی 4-3 مغلوب فرانسه و مجبور به خداحافظی با این رقابتها شد. دومین دیدار این روز نیز به ضربات پنالتی کشیده شد و آلمان غربی درنهایت با برتری 1-4 از سد مکزیک عبور کرد.با پیروزی 2-1 آرژانتین مقابل انگلیس، این تیم نیز به مرحله بعدی راه یافت و بلژیک در نهایت موفق شد تا در ضربات پنالتی با نتیحه 4-5 مقابل اسپانیا به برتری دست یابد.

    مرحله نیمه نهایی

    با پیروزی 0-2 آلمان غربی مقابل فرانسه و برتری0-2 آرژانتین مقابل بلژیک، دو تیم آلمان و آرژانتین به فینال این رقابتها رسیدند.

    فینال و رده بندی

    آرژانتین با پیروزی 3-2 مقابل آلمان غربی قهرمان این دوره از رقابتها لقب گرفت و در دیدار رده بندی نیز بلژیک با نتیجه 2-4 در وقتهای اضافه مغلوب فرانسه شد تا فرانسه تیم سوم دنیا لقب بگیرد.

    برترین گلزنان

    گری لینکر (انگلیس – 6 گل)

    امیلیو بوتراگنیو (اسپانیا – 5گل)

    کارکا (برزیل – 5 گل)

    دیه گو مارادونا ( آرژانتین – 5 گل)

    پربن لارسن (دانمارک – 4گل)

    ایگور بلانوف ( شوروی – 4 گل)

    خورخه بالدانو ( آرژانتین – 4 گل)

    الساندرو آلتوبلی (ایتالیا – 4گل)

    مروری برجام های جهانی گذشته: جام جهانی 1986

    1990 FIFA World Cup Italy ™ 

    • Teams: 24
    • When: 08 June 1990 to 08 July 1990
    • Final: 08 July 1990
    • Matches: 52
    • Goals Scored: 115 (average 2.2 per match)
    • Attendance: 2516215 (average 48388)
    • Winner: Germany FR
    • Runners-Up: Argentina
    • Third: Italy
    • Fourth: England
    • adidas Golden Ball: Salvatore SCHILLACI (ITA)
    • adidas Golden Shoe: Salvatore SCHILLACI (ITA)
    • Best Young Player Award: Robert PROSINECKI (CRO)
    • FIFA Fair Play award: England
    چهاردهمین دوره جام جهانی فوتبال

    ایتالیا 1990
    فیفا در سال 1984 ایتالیا را به عنوان میزبان جام چهاردهم برگزید. کمیته برگزاری مسابقات در همین سال تشکیل شد تا مقدمات برگزاری باشکوه جام جهانی را فراهم نماید. سمبل و شعار بازیها از طریق یک فراخوان عمومی تعیین شد. 60000 نفر در این رقابت شرکت کردند و در نهایت دو طرح «وتیوریو پیگونی» برای سمبل بازیها و «لوچیو بوسکاردینی» برای شعار بازیها برنده شدند. 12 شهر برای میزبانی این جام در ایتالیا انتخاب شدند. فیفا با همکاری کمیته برگزاری مسابقات بر مشکلاتی که بیم پیش آمدن آنها می رفت فائق آمد: تدابیر امنیتی مناسب برای جلوگیری از اوباش گری تماشاگران، آسان نمودن رفت و آمد تیم ها برای انجام بازی هایشان در حین رقابت ها، آموزش داوران جام جهانی. رقابت های مقدماتی از سال 1988 آغاز گردید. در قاره اروپا، مسابقات در هفت گروه برگزار شد که در گروه اول تیم رومانی با پشت سر نهادن دانمارک و بلغارستان جواز صعود دریافت نمود. در گروه دوم، لهستان که دیگر نشانی از آن تیم قدرتمند دو دهه گذشته نداشت در هر دو دیدار رفت و برگشت مغلوب سوئد شد تا سوئد و انگلیس از این گروه صعود نمایند. در گروه سوم، شوروی نایب قهرمان جام ملتهای اروپا در سال 1988 با 11 امتیاز سرگروه شد و اتریش به عنوان تیم دو گروه مسافر جام جهانی شدند. در گروه چهارم، با حضور آلمان غربی و هلند قهرمان اروپا، دیگر تیم ها شانسی نداشتند البته آلمان ها در برابر ولز دچار مشکلاتی شدند ولی در نهایت این دو تیم به دور پایانی راه یافتند. گروه پنجم مقدماتی جام جهانی در اروپا شاهد حذف تیم فرانسه بود. فرانسوی ها که با نسل جدیدی از بازیکنان خود در این رقابت ها حضور داشتند با تساوی های پیاپی برابر قبرس، یوگسلاوی و نروژ از صعود بازماندند تا یوگسلاوی و اسکاتلند مسافر جام جهانی باشند. اسپانیا و ایرلند جنوبی از گروه ششم به راحتی صعود نمودند. در گروه هفتم، چکسلواکی و بلژیک بالاتر از سوییس و پرتقال راهی جام جهانی شدند.از قاره آفریقا، دو تیم مصر و کامرون توانستند در دور نهایی رقابت های مقدماتی با غلبه بر تونس و الجزایر نمایندگان این قاره در جام جهانی باشند.
    در قاره آسیا، 22 تیم در قالب 6 گروه رقابت های دور اول را برگزار کردند، از جمله تیم ایران که در گروه پنجم در کنار چین، تایلند و بنگلادش قرار داشت ولی به علت تفاضل گل کمتر موفق به صعود از گروه خود نشد. شش تیم برتر گروههای مقدماتی در سنگاپور رقابت های نهایی را به صورت دوره ای برگزار نمودند و در نهایت کره جنوبی و امارات به جام جهانی 1990 راه یافتند. 
    از قاره آمریکای جنوبی، برزیل و اروگوئه به طور مستقیم صعود کردند و کلمبیا با پیروزی بر اسرائیل در مجموع دو دیدار چهارمین نماینده این قاره در جام شد. (آرژانتین به علت قهرمانی در جام جهانی 1986 بدون انجام دیدارهای مقدماتی در جام حضور یافت.)
    ایالات متحده و کاستاریکا از حوزه کونکاکاف جواز صعود دریافت نمودند. تیم مکزیک به علت محرومیت فیفا در رقابت های انتخابی حضور نداشت. سرمربی تیم ناشناخته کاستاریکا، بورا میلوتینوویچ بود که در جام قبل هدایت تیم مکزیک را بر عهده داشت.
    دیدار افتتاحیه در روز هشتم ژوئن 1990 در ورزشگاه جوزپه میاتزا شهر میلان و در حضور 72 هزار تماشاگر برگزار شد. در این مسابقه تیم آرژانتین قهرمان دوره قبل به مصاف شیرهای رام نشدنی کامرون رفت. کامرونی ها دو میلیارد بیننده تلویزیونی را شگفت زده کردند و با گل دقیقه 67 فرانسوا اومام بی ئیک یکی از مدعیان جام را شکست دادند. جالب آنکه تیم کامرون دو اخراجی در این دیدار داشت و در لحظات پایانی هم تا آستانه گشودن دوباره دروازه آرژانتین پیش رفت. دیگر دیدار گروه دوم بین دو تیم رومانی و شوروی بود که با درخشش گئورگه هاجی (2-صفر) به سود رومانی به پایان رسید. آرژانتین در برابر شوروی (2-صفر) به برتری رسید و کامرون با دو گل روژه میلای 38 ساله رومانی را مغلوب کرد. آرژانتین در مقابل رومانی در شهر ناپل، شهر مارادونا به نتیجه ای بهتر از تساوی (1-1) نرسید تا به سختی به مرحله بعد صعود نماید. شوروی هم که حذف شده بود در دیدار خداحافظی با 4 گل کامرون را در هم کوبید.
    در گروه اول، ایتالیا میزبان جام رقابت ها را با پیروزی برابر اتریش شروع کرد. سرمربی ایتالیا در این جام ازگلیوویچینی بود. سالواتوره اسکیلاچی که به عنوان یار جانشین وارد بازی شده بود، تک گل این دیدار را به ثمر رساند. چکسلواکی دیگر مدعی این گروه بود که با پنج گل ایالات متحده را شکست داد. هرچند مردم ایتالیا تیم کشورشان را شانس اصلی قهرمانی می دانستند ولی خستگی ناشی از رقابت های باشگاهی، ستارگان ایتالیا را از فرم مطلوب خارج کرده بود. جوزپه جیانینی ستاره آن زمان تیم رم عامل پیروزی ایتالیا بر ایالات متحده بود. چکسلواکی هم اتریش را با تک گل بیلک شکست داد تا از این گروه صعود نماید. رقابت ایتالیا- چکسلواکی تعیین کننده سرگروه بود که باجو و اسکیلاچی با گل های خود حکم به صدرنشینی ایتالیا دادند. خط دفاعی مستحکم ایتالیا مانع از گل خوردن این تیم در سه بازی اول شد.
    در گروه سوم، برزیل با پیروزی 2 بر یک بر سوئد آغاز کرد. کاره کا ستاره این تیم در جام 86 هر دو گل تیمش را به ثمر رساند. کاستاریکا پدیده این جام، در دیدار اول با گل کایاسو کاپیتان خود اسکاتلند را مغلوب کرد. برزیل در ادامه بازیهای خوب خود، کاستاریکا و اسکاتلند را با نتیجه (1-صفر) پشت سر نهاد. کاستاریکا با برتری مقابل سوئد به عنوان تیم دوم این گروه راهی یک هشتم نهایی شد.
    در گروه چهارم، آلمان غربی با درخشش ماتئوس در میانه میدان، یوگسلاوی را 4 بر یک درهم کوبید. آلمان ها با ترکیبی از باتجربه ها و بازیکنان جوانی چون بودوایلگنر، توماس هسلر و یورگن کلینزمن با پیروزی 5 بر یک برابر امارات و تساوی با کلمبیا به عنوان صدرنشین این گروه صعود کردند. یوگسلاوی و کلمبیا هم با 4 و 3 امتیاز راهی مرحله بعدی شدند. امارات نماینده آسیا در این گروه در سه بازی یازده گل دریافت کرد تا صاحب بدترین خط دفاع جام باشد.
    در گروه پنجم، اسپانیا با پیروزی بر کره جنوبی و بلژیک و کسب مساوی بدون گل مقابل اروگوئه صدرنشین شد. اروگوئه علی رغم حضور بازیکنانی چون انزو فرانچسکولی، روبن سوسا، آلزامندی و دانیل فونسه کا پس از شکست برابر بلژیک به عنوان تیم سوم این گروه به یک هشتم نهایی راه یافت.
    انگلستان در گروه ششم در کنار هلند قهرمان جام ملتهای اروپا (1988)، تیم قدرتمند ایرلند جنوبی و مصر یکی از دو نماینده آفریقا قرار داشت. آنها رقابت ها را با تساوی برابر ایرلند با تک گل لینه کر (آقای گل جام جهانی قبل) آغاز نمودند. هلند که از وجود رودگولیت، مارکوفان باستن، فرانک ریکارد، رونالد کومان، ... سود می جست، بسیار ضعیف تر از حد انتظار ظاهر شد و در دیدار اول با مصر به تساوی (1-1) رسید. دیدار دو مدعی اصلی این گروه هم با تساوی بدون گل پایان یافت تا با تساوی صفر-صفر ایرلند و مصر معادلات این گروه بیش از پیش پیچیده شود. پیروزی انگلیس بر مصر باعث صعود انگلیس و حذف نماینده شایسته آفریقا شد. تیم هلند با گلی که کاپیتان رودگولیت به ثمر رساند با کسب تساوی مقابل ایرلند به مرحله بعد راه یافت.
    مرحله یک هشتم نهایی با پیروزی کامرون در برابر کلمبیا آغاز شد. روژه میلا مهاجم باهوش تیم کامرون هر دو گل تیمش را در وقت های اضافی به ثمر رساند از جمله گلی که با ربودن توپ از رنه هیگوئیتا دروازه بان جنجالی تیم کلمبیا حاصل شد. این برای نخستین بار در تاریخ جام جهانی بود که یک تیم از آفریقا به جمع هشت تیم برتر می پیوست. در همین روز (23 ژوئن) چکسلواکی با درخشش توماس اسکوراوی مهاجم جوان خود تیم کاستاریکا را 4 بر یک شکست داد. اما جذابترین دیدار این مرحله بین دو تیم همیشه رقیب آرژانتین و برزیل بود. برزیلی ها به لطف نظم تیمی، حملات فراوانی به دروازه آرژانتین نمودند و کاملاً تیم برتر این میدان بودند ولی انگار شانس با آنها یار نبود چرا که روی یک غفلت دروازه شان گشوده شد. دیه گومارادونا اسطوره همیشگی آرژانتین با پاسی تماشایی، کلودیوکانی جیا را در موقعیت تک به تک قرار داد و او هم با گذشتن از تافارل دروازه بان برزیل تک گل پیروزی بخش آرژانتین را به ثمر رساند. آلمان غربی و هلند برگزار کننده دیدار حساس دیگر این مرحله بودند. این دو تیم در مرحله مقدماتی جام با هم همگروه بودند که در دو بازی رفت و برگشت به تساوی رسیده بودند ولی در این دیدار تیم آلمان با یارگیری عالی در خط دفاع و رهبری ماتئوس در خط میانی توانست با دو گل کلینزمن و آندریاس بره مه در برابر تک گل رونالد کومان که از روی نقطه پنالتی به ثمر رسید، به پیروزی برسد. فرانس بکن باوئر با درایت خود و تاکتیک بسیار مناسب انتقام شکست دو سال قبل را که در جام ملتهای اروپا خورده بود از هلندی ها گرفت. ایرلند جنوبی و رومانی به تساوی بدون گل دست یافتند و در ضیافت پنالتی ها تیم ایرلند به پیروزی رسید. میزبان بازیها باز هم با درخشش اسکیلاچی و گلی که او به ثمر رساند با یک گل دیگر که آلدوسره نا مهاجم تیم اینتر زد، اروگوئه را مغلوب نمود. یوگسلاوی در وقت های تلف شده 2 بر یک اسپانیا را شکست داد. درارگان استویکوویچ زننده هر دو گل یوگسلاو ها در این دیدار بود. انگلستان در آخرین دیدار این مرحله با گل دیوید پلات مهاجم جوان خود در آخرین دقیقه وقت اضافی دوم توانست بلژیک را مغلوب نماید. 
    در مرحله یک چهارم نهایی، آرژانتین با یوگسلاوی در فلورانس روبرو شد. یوگسلاوها که تمامی توجه خود را معطوف به مهار مارادونا کرده بودند، از دقیقه بیستم بازی با اخراج بازیکنشان که بر روی کاپیتان آرژانتین خطا کرده بود، ده نفره به کار ادامه دادند. مقاومت قابل تحسین بازیکنان یوگسلاوی کار را به ضربات پنالتی کشاند. پنالتی مارادونا توسط ایوکوویچ مهار شد ولی درخشش گویگوچه آ دروازه بان آرژانتین در نهایت باعث پیروزی 3 بر دو آنها و صعودشان به دور نیمه پایانی شد.
    ایتالیا در برابر ایرلند جنوبی با تک گل سالواتوره اسکیلاچی به پیروزی رسید. این مسابقه پنجمین دیدار پیاپی بود که والتر زنگا دروازه بان ایتالیا دروازه خود را بسته نگه داشت. تیم آلمان غربی در مقابل چکسلواکی که خط حمله بسیار قدرتمندی داشت صف آرایی کرد و با تک گل کاپیتان ماتئوس که در دقیقه 24 از روی نقطه پنالتی به ثمر رسید، مسابقه را با پیروزی به پایان برد.
    تماشایی ترین دیدار این مرحله، مسابقه شیرهای رام نشدنی کامرون و تیم انگلستان بود. دیوید پلات در دقیقه 25 انگلیس را پیش انداخت و نیمه اول با همین نتیجه به پایان رسید ولی کامرونی ها با دو گل پیاپی از حریف قدرتمند خود پیش افتادند. گری لینه کر در هشتاد و دومین دقیقه از روی نقطه پنالتی بازی را به تساوی کشید تا بازی به وقت اضافی کشیده شود. در حالیکه شیرهای رام نشدنی تنها چند دقیقه با جاودانه شدن فاصله داشتند، لینه کر با گلی که از روی نقطه پنالتی به ثمر رساند به شگفتی کامرون در جام جهانی پایان داد.
    در مرحله نیمه پایانی، آرژانتین در ناپل به مصاف ایتالیا رفت. ایتالیایی ها در حالیکه میزبان بازیها بودند در شهر مارادونا بسیار غریب به نظر می رسیدند. در دقیقه هفدهم، جیان لوکاویالی با شوتی سهمگین از پشت محوطه جریمه، گویگوچه آ را به زحمت انداخت و اسکیلاچی توپ برگشتی را تبدیل به گل کرد. خروج اشتباه زنگا باعث شد، کانی جیا با ضربه سر پس از 517 دقیقه دروازه ایتالیا را بگشاید. دو تیم پس از وقت های قانونی و اضافی به تساوی یک بر یک رسیدند تا در ضیافت پنالتی ها تکلیف اولین فینالیست جام را مشخص کنند. در ضربات پنالتی آرژانتینی ها هر چهار ضربه اول خود را تبدیل به گل کردند ولی با از دست رفت پنالتی های دونادونی و آلدوسره نا، ایتالیا از رسیدن به دیدار نهایی بازماند. در دیگر دیدار این مرحله، آلمان غربی به مصاف انگلستان رفت. آندریاس بره مه گوش چپ ارزشمند آلمانها گل برتری را روی یک ضربه ایستگاهی به ثمر رساند ولی لینه کر بازهم فرشته نجات تیمش شد و ده دقیقه مانده به پایان مسابقه کار را به تساوی کشاند. دو تیم در وقت های اضافی به گلی دست نیافتند تا همانند بازی آرژانتین- ایتالیا این مسابقه هم در پنالتی ها، برنده خود را بشناسد. استوارت پیرس و پل گاسکوئین ضربات خود را از دست دادند تا آلمان دیگر فینالیست جام باشد.
    دیدار رده بندی در ورزشگاه شهر باری برگزار شد و ایتالیا با گلهای باجو و اسکیلاچی در برابر تنها گل پلات بازی را برد تا به مقام سوم جام برسد.
    دیدار نهایی جام در روز هشتم جولای در ورزشگاه المپیک رم و در حضور 74 هزار تماشاگر برگزار شد. آلمان ها که تا این مرحله بسیار پرصلابت نشان داده بودند در برابر آرژانتینی صف‌آرایی کردند که با اتکا به رهبری مارادونا بازی به بازی بهتر بود و با شکست برزیل و ایتالیا جواز حضور در این دیدار را کسب نموده بود. آلمانها در طول بازی برتری محسوسی داشتند ولی داوری پراشتباه داور مکزیکی بازی را از فرم مطلوب خارج ساخته بود. گوده سال در یک صحنه خطای آشکار دروازه بان آرژانتین بر روی اوگن تالر مدافع پیش تاخته آلمان را نادیده گرفت و در یک صحنه مشکوک به نفع آلمان پنالتی اعلام کرد که بره مه این موقعیت را به گل برتری آلمان تبدیل ساخت تا آلمانها برای سومین بار فاتح جام جهانی شوند.

    تابلوی افتخار

    تعداد تیم‌های شرکت‌کننده : 24 تیم
    رده ‌بندی نهایی :1- آلمان غربی 2- آرژانتین 3- ایتالیا 4- انگلستان
    تعداد مسابقات : 52 مسابقه
    تعداد گل : 15 گل
    بهترین خط حمله : آلمان غربی (15 گل)
    بهترین خط دفاع : ایتالیا (2 گل)
    آقای گل : اسکیلاچی (ایتالیا 6 گل)
    بهترین بازیکن : لوتار ماتائوس (آلمان غربی)
    مجموع تماشاگران : 2441976 نفر
    دیدار فینال‌ ـ ورزشگاه المپیک (7 جولای 1990 - رم)
    آلمان غربی 1 - آرژانتین 0
    گل : آندریاس بره‌مه (85 - پنالتی)
    داور : گوده سال مندز (مکزیک)
    تماشاگر : 60373 نفر
    آلمان غربی : ایلگنر، برتولد (رویتر)، اوگن تالر، کوهلر، بوخوالد،بره مه، هاسلر، لیتبارسکی، ماتئوس، کلینزمن، فولر

    آرژانتین : گویگوچه‌آ، روجری (مونزون)، سیمون، لورنزو، سری‌زوئلا، سنسینی، بوروچاگا (کالدرون)، بوسوالدو، تروگلییو، دزوتی، مارادونا

    مروری بر جامهای جهانی گذشته : جام جهانی 1990

    1990 FIFA World Cup Italy ™ 

    • Teams: 24
    • When: 08 June 1990 to 08 July 1990
    • Final: 08 July 1990
    • Matches: 52
    • Goals Scored: 115 (average 2.2 per match)
    • Attendance: 2516215 (average 48388)
    • Winner: Germany FR
    • Runners-Up: Argentina
    • Third: Italy
    • Fourth: England
    • adidas Golden Ball: Salvatore SCHILLACI (ITA)
    • adidas Golden Shoe: Salvatore SCHILLACI (ITA)
    • Best Young Player Award: Robert PROSINECKI (CRO)
    • FIFA Fair Play award: England

     


    پیشینه: چهاردهمین دور این رقابتها به میزبانی ایتالیا برگزار شد و بدین ترتیب ایتالیا دومین کشوری لقب گرفت که برای بار دوم میزبانی این رقابتها را برعهده گرفت. در این رقابتها آلمان غربی با غلبه بر آرژانتین به قهرمانی رسید و ایتالیا با پیروزی 1-2 مقابل آلمان، رتبه سوم را از آن خود کرد.این دور از رقابتهای جام جهانی، به عنوان فقیرترین دوره شناخته می شود، چرا که در ازای هر گل کمترین مبلغ ممکن به تیمها پرداخت می شد.با این وجود، رقابتهای جام جهانی 1990 یکی از پربیننده ترین رقابتهای تاریخ جام جهانی از طریق تلویزیون بود.

    مرحله اول
    تیمهای ایتالیا و چکسلواکی از گروه آ این رقابتها به دور بعد رسیدند و تیمهای اتریش و آمریکا خداحافظی زودهنگامی با این رقابتها داشتند.
    در گروه بی، کامرون و رومانی به عنوان تیمهای اول و دوم به مرحله بعد صعود کرده و آرژانتین و شوروی رتبه های سوم و چهارم را از آن خود کردند.
    برزیل و کاستاریکا از گروه سی، با 6 و 4 امتیاز در رده های اول و دوم قرار گرفته و اسکاتلند و سوئد نتوانستند مجوز حضور در دور بعدی رقابتها را کسب کنند.
    در گروه دی هم آلمان غربی و یوگسلاوی به دور بعد رسیده و کلمبیا و امارات سوم و چهارم شدند.
    اسپانیا و بلژیک تیمهای اول و دوم گروه ایی شده و اروگوئه و کره جنوبی دررده های بعدی قرار گرفتند.
    در گروه اف هم انگلیس و جمهوری ایرلند مجوز صعود به دور بعد را کسب کرده و هلند و مصر رتبه های سوم و چهارم را از آن خود کردند.
    4 تیم برتری که رتبه سوم رقابتهای مرحله گروهی را کسب کرده بودند، روانه مرحله یک هشتم پایانی شدند که بدین ترتیب آرژانتین، کلمبیا، هلند و اروگوئه به دور بعدی راه یافتند.
    مرحله یک هشتم پایانی
    ایتالیا با پیروزی 0-2 مقابل اروگوئه به دور بعدی راه یافت. رومانی در ضربات پنالتی با نتیجه 4-5 مغلوب جمهوری ایرلند شد و این در حالی بود که بازی این دو تیم در وقتهای قانونی با تساوی بدون گل به پایان رسیده بود.
    اسپانیا در دیداری 120 دقیقه ای با نتیجه 1- 2 مغلوب یوگسلاوی شد و آرژانتین 0-1 برزیل را شکست داد.
    آلمان غربی 1-2 مقابل هلند به برتری رسید و چکسلواکی 1-4 کاستاریکا را شکست داد. انگلیس نیز در دیداری که در وقتهای اضافه به پایان رسید 0-1 از سد بلژیک عبور کرد. دیدار کامرون و کلمبیا نیز در پایان 120 دقیقه نبرد با نتیجه 1-2 به سود تیم آفریقایی به پایان رسید.
    مرحله یک چهارم پایانی
    میزبان این رقابتها توانست تا با پیروزی 0-1 مقابل ایرلند به مرحله نیمه نهایی برسد
    بازی یوگسلاوی و آرژانتین که در وقتهای قانونی با تساوی بدون گل پایان یافته بود، در نهایت در ضربات پنالتی با نتیجه 2-3 به نفع آرژآنتین به پایان رسید و آلمان غربی با نتیجه 0-1 از سد چکسلواکی عبور کرد.
    انگلیس هم در وقتهای اضافی با نتیجه 2-3 مقابل کامرون به برتری دست یافت تا آخرین تیم حاضر در مرحله نیمه نهایی باشد.
    مرحله نیمه نهایی
    پیروزی 3-4 آرژانتین مقابل ایتالیا در ضربات پنالتی موجبات حذف تیم میزبان را فراهم آورد و در دیگر سو نیز آلمان غربی در ضربات پنالتی با نتیجه 3-4 انگلیس را حذف کرد.

    فینال و رده بندی
    در دیدار فینال آلمان غربی توانست با تنها یک گل آرژانتین را شکست داده و جام قهرمانی را بالای سر ببرد. در دیدار رده بندی نیز ایتالیا توانست تا با نتیجه 1-2 مقابل انگلیس به برتری دست یافته و رتبه سوم
    را از آن خود کند.
    قهرمانان وبرترین بازیکنان جام
    روجر میلای 38 ساله، یکی از ستاره های این تورنمنت بود. رقص سامبای او در کنار پرچم کرنر، تصویری تماشایی در اذهان هواداران فوتبال به یادگار گذاشته. البته درخشش توتو اسچیلاسی و پل گاسکوئین انگلیس نیز به یادماندنی است.
    برترین گلزنان 
    سالواتوره اسچیلاسی ( 6 گل – ایتالیا)
    توماس اسکوراوی (5 گل-چکسلواکی )
    میچل ( 4 گل- اسپانیا)
    گری لینکر (4 گل- انگلیس)
    لوتر متئوس ( 4 گل- آلمان غربی)

    روجر میلا ( 4 گل- کامرون) 

    مروری بر جام‌های جهانی گذشته: جام جهانی 1994

    1994 FIFA World Cup USA ™ 

    • Teams: 24
    • When: 17 June 1994 to 17 July 1994
    • Final: 17 July 1994
    • Matches: 52
    • Goals Scored: 141 (average 2.7 per match)
    • Attendance: 3587538 (average 68991)
    • Winner: Brazil
    • Runners-Up: Italy
    • Third: Sweden
    • Fourth: Bulgaria
    • adidas Golden Ball: ROMÁRIO (Romário de Souza Faria) (BRA)
    • adidas Golden Shoe: Oleg SALENKO (RUS),
    • Hristo STOICHKOV (BUL)
    • Yashin Award for the Best Goalkeeper: Michel PREUDHOMME (BEL)
    • Best Young Player Award: Marc OVERMARS (NED)
    • FIFA Fair Play award: Brazil
    • FIFA Award for the Most Entertaining Team: Brazi


    اولین جام در آمریکای شمالی…برزیل برای چهارمین بار قهرمان شد





     



    پیش‌زمینه

    بسیاری از این نگران بودند که آمریکا در اولین تجربه میزبانی جام جهانی‌اش تورنمنت خوبی برگزار نکند چون ورزش در این کشور اولویتی اصلی به شمار نمی‌رود. اما آمریکایی‌ها با ورزشگاه‌های خوب خود توانستند رکورد بیشترین حضور تماشاگران در جام جهانی را از آن خود کنند، رکوردی که هنوز هم پابرجاست. بلغارستان پدیده خوش‌آیند این مسابقات بود و ایتالیا و برزیل، دو غول فوتبال دنیا در فینالی که به ضربات پنالتی انجامید رودرروی هم قرار گرفتند.



    دور اول

    مشکلات از همان ابتدای مسابقات آغاز شد، زمانی که دیه‌گو مارادونا ستاره آرژانتینی به دلیل تست مثبت مصرف افدرین از حضور در این رقابت‌ها محروم شد.

    در گروه A، آمریکا توانست تیم کلمبیا که مدعی قهرمانی به شمار می‌رفت را شکست دهد، آنچه که می‌توان از آن به عنوان یک شوک یاد کرد. این برد به کمک گل به خودی آندرس اسکوبار، مدافع کلمبیا به دست آمد. این بازیکن پس از برگشت به خانه در یک رویداد تراژیک مورد حمله قرار گرفت و کشته شد.

    رومانی صدرنشین گروه A شد و سوییس دوم شد. آمریکا به عنوان یکی از تیم‌های سوم برتر به مرحله بعدی رسید و کلمبیا هم حذف شد.

    در گروه B، روسیه برای اولین بار پس از فروپاشی شوروی در جام جهانی شرکت می‌کرد. آنها به هیچ وجه در حد و اندازه‌های برزیل و سوئد، دو تیم صعودکننده از این گروه نبودند. کامرون با وجود آن که روژه میلای پیرنشدنی یک گل برایشان زد، اما قادر به صعود نشد.

    آلمان و اسپانیا حکمرانان گروه Cبودند، و آلمانی‌ها اسپانیا را کنار زدند تا صدرنشین گروه باشند. کره جنوبی مقابل اسپانیا بازگشتی شجاعانه داشت، اما آنها نتوانستند در بازی بسیار حساس مقابل بولیوی گل بزنند و آنها هم حذف شدند.

    در گروه D، از دست دادن مارادونا به دلیل مصرف دارو پس از دو بازی، روی آرژانتینی‌ها تاثیر گذاشت و باعث شد آنها در بازی آخر مقابل بلغارستان شکست بخورند. آنها البته به عنوان یکی از تیم‌های سوم برتر صعود کردند. از این گروه نیجریه صدرنشین و بلغارستان تازه به دوران رسیده هم به دور بعد راه یافتند و یونان در اولین تجربه‌اش در جام جهانی حذف شد.

    گروه Eدر رقابت‌های جام جهانی تاریخ‌ساز شد. این گروه تنها گروهی در تاریخ این رقابت‌ها بود که در آن تمام تیم‌ها در نهایت امتیازاتی برابر کسب کردند. مکزیک، نروژ، ایتالیا و ایرلند همگی یک برد، یک تساوی و یک باخت به دست آوردند و تنها گل‌های زده باعث تفاوت بین تیم‌ها شد. نروژ با افسوس حذف شد و بقیه تیم‌ها به دور بعد رسیدند.

    اما گل برتر جام در گروه F به ثمر رسید، جایی که سعید العویران از عربستان سعودی با فراری بسیار سریع از زمین خودی، نیمی از بازیکنان بلژیکی را پشت سر گذاشت و گل پیروزی تیمش را زد. بلژیک البته به همراه هلند صعود کردند، هر چند که هلندی‌ها مقابل مراکش به مشکل برخوردند و با گل دیرهنگام برایان روی به پیروزی رسیدند و به مرحله بعد گام نهادند.

    دور حذفی

    در دور حذفی به نظر می‌رسید بلژیک نتواند مقابل کشور همسایه‌اش آلمان کاری از پیش ببرد، اما گل زودهنگام آلمانی‌ها با گل ژرژس گرون پاسخ داده شد. سه دقیقه بعد، یورگن کلینزمن ستاره آلمان برتری را به تیمش برگرداند و رودی فولر گل سوم را هم در همان نیمه اول زد. گل دقیقه 90 بلژیکی‌ها باعث شد آنها با غرور جام را ترک کنند.

    اسپانیا کار بسیار آسان‌تری مقابل سوییس داشت و سه بر صفر پیروز شد.

    در دیگر بازی دور یک‌هشتم نهایی آمریکا متهورانه به مصاف برزیل رفت اما در نهایت تلاش آنها راه به جایی نبرد. نکته برجسته این بازی ضربه آرنجی بود که لئوناردو، مدافع برزیل به تاب راموس آمریکایی زد. راموس دچار شکستگی از ناحیه استخوان‌های صورت شد و لئوناردو با کارت قرمز روبرو شد و چهار جلسه هم محروم گشت. با این حال، برزیلی‌ها یک بر صفر پیروز شدند.

    سوئد هم مقابل عربستان سعودی کار دشواری نداشت و سه بر یک پیروز شد. رومانی پرجرأت به رهبری گئورگی هاجی بی‌رقیب آرژانتین را حذف کرد، تیمی که بارقه‌های الهام‌بخش مارادونا را کم داشت.

    هلندی‌ها با گل زودهنگام دنیس برکمپ، مهاجم بی‌نقصشان توانستند ایرلند را دو بر صفر ببرند. ایتالیا هم نیاز به درخشش روبرتو باجو داشت تا با دو گل دیرهنگام نیجریه را ببرد.

    اما پررقابت‌ترین بازی دور اول حذفی بین مکزیک و بلغارستان رقم خورد. هیچ یک از دو تیم پا پس نکشیدند و گل زودهنگام هریستو استویچکوف با پنالتی آلبرتو گارسیا آسپه به سرعت پاسخ داده شد. در نهایت بازی به ضربات پنالتی کشید و مکزیکی‌ها باختند.

    یک‌چهارم نهایی

    در این مرحله یک ضربه دیگر با آرنج زده شد که به بدنامی ضربه لئوناردو بود. البته این بار این ضربه با جریمه داور روبرو نشد. مائورو تاسوتی، بازیکن ایتالیا در جریان پیروزی دو بر یک تیمش مقابل اسپانیا با آرنج به لوییس انریکه ضربه زد تا بینی او دچار خون‌ریزی شدید شود. مقامات فیفا جریمه بی‌سابقه هشت جلسه محرومیت را برای تاسوتی در نظر گرفتند، هر چند که به هر حال ایتالیا برد و به مرحله بعد رسید.

    هلندی‌ها و برزیلی‌ها هم در یک بازی تهاجمی به مصاف هم رفتند و با آن که روماریو و به‌به‌تو برای برزیل گل زدند، اما این ضربه آزاد سرکش برانکو، مدافع برزیل بود که گل پیروزی را برای آنها در آخرین دقایق دیدار به ارمغان آورد.

    بازی‌های جادویی بلغارها ادامه یافت و آنها این بار آلمان را بردند. استویچکوف در نیمه دوم گل تساوی را برای بلغارستان زد و یوردان لچکوف هم گل برتری را به ثمر رساند.

    سوئد و رومانی در 90 دقیقه به تساوی یک بر یک و در وقت اضافی به تساوی دو بر دو رسیدند. در ضربات پنالتی با آن که هاکان میلد ضربه‌اش را از دست داد، اما توماس راولی دروازه‌بان سوئد دو پنالتی رومانیایی‌ها را مهار کرد تا سوئد به مرحله بعد برسد.

    نیمه‌نهایی

    ایتالیا سرانجام پایان درخشش بلغارها را رقم زد و دو بر یک مقابل آنها پیروز شد. این دیدار را می‌توان بهترین بازی روبرتو باجو در جام جهانی دانست. او هر دو گل را زد و لیدر بی چون و چرای آتزوری در این بازی بود.

    دیگر دیدار نیمه‌نهایی بین تیم‌هایی برگزار شد که پیش از این هم‌گروه بودند. برزیل و سوئد در مرحله مقدماتی با هم به تساوی رسیدند، اما این بازی تنها می‌توانست یک پیروز داشته باشد و برزیل با گل روماریو به این هدف دست یافت. البته سوئدی‌ها پس از اخراج یوناس ترن، کاپیتان و هافبک خود در دقیقه 60 به این نتیجه رسیده بودند که باختشان قطعی است.

    فینال

    فینال در برابر دیدگان 94 هزار تماشاگر در ورزشگاه رز بال در پاسادنا برگزار شد. این دیداری کلاسیک بین دو استیل کاملا متفاوت فوتبال بود. خلاقیت برزیلی‌ها مرتبا با مانع بزرگ دفاع ایتالیا روبرو می‌شد. بن‌بست دو تیم در وقت‌های قانونی و اضافی شکسته نشد و هیچ کدام نتوانستند به گل برسند. بازی به ضربات پنالتی کشید و تمام دنیا، هنگامی که روبرتو باجو پنالتی‌اش را از دست داد بهت‌زده شدند. به این ترتیب برزیلی‌ها توانستند برای چهارمین بار به قهرمانی برسند، رکوردی که هیچ تیمی به آن نرسیده بود.

    قهرمانان و ضدقهرمانان

    برزیل انتخاب اصلی جام بود و آنها با چهار قهرمانی رکوردشکن شده بودند. روماریو مهاجم برزیل بی تردید بزرگ‌ترین ستاره‌شان بود و البته نمایش‌های عالی دونگا و برانکو هم مورد توجه قرار گرفت. هریستو استویچکوف به دلیل تلاش‌های فوق بشری‌اش برای رساندن بلغارستان به ارتفاع‌های نو به جایگاه اسطوره رسید.

    آمریکا هم به دلیل تلاش قابل ستایشش در این جام مورد تشویق قرار گرفت. 

    نام باجو در تاریخ هم در سیاهه قهرمانان و هم در بین ضدقهرمانان ثبت شد. بازی او تا فینال مورد ستایش بود ولی همه او را به دلیل گل نکردن پنالتی مورد نکوهش قرار دادند. بسیاری گمان می‌برند که یک مصدومیت باعث شد او ضربه‌اش را از دست بدهد و گفتند او باید جایش را در لیست پنالتی‌زن‌های تیم به یک نفر دیگر می‌داد.

    لئوناردو و تاسوتی هم به دلیل ضربه با آرنج و مصدوم کردن حریفان مورد انتقاد شدید قرار گرفتند.

    اما بزرگ‌ترین ضدقهرمان جام بی‌تردید اومبرتو مونیوس کاسترو بود؛ قاتل آندرس اسکوبار. اسکوبار پس از حذف کلمبیا به کشورش بازگشته بود و هنوز جام تمام نشده بود که خبر قتل او دنیا را تکان داد. این یکی از بزرگ‌ترین تراژدی‌های دنیای ورزش بود، چرا که در آن یک نفر به دلیل اشتباه در یک دیدار جان خود را از دست داد.

    بازی‌های به‌یادماندنی

    جام 1994 بر خلاف بسیاری دیگر از جام‌های جهانی در اروپا برگزار نشد و شاید به همین دلیل بود که کشورهایی که سابقه کمتری داشتند اما شور و اشتیاق بیشتری داشتند در آن درخشیدند.

    برخی گل سعید العویران مقابل بلژیک را بهترین گل تاریخ جام‌های جهانی می‌دانند و به همین یک دلیل این مسابقه فراموش‌نشدنی است.

    برخی دیگر نوستالژی آخرین بازی مارادونا در جام جهانی را در نظر می‌گیرند. در آخرین دیدار مارادونا، آرژانتین و نیجریه دیداری جذاب را مقابل هم برگزار کردند.

    اما شگفتی بزرگ جام پیروزی بلغارستان مقابل آلمان بود. آلمانی‌ها که پس از برداشتن دیوار برلین برای اولین بار به عنوان تیمی واحد در جام شرکت می‌کردند قدرتمندتر از همیشه به نظر می‌رسیدند. 

    آنها با یک پنالتی داشتند به یک پیروزی اقتصادی می‌رسیدند اما جنگجوی دمدمی‌مزاج بارسلونا، یعنی هریستو استویچکوف با یک ضربه ایستگاهی غیر قابل مهار گل تساوی را زد و به کلی روند بازی را تغییر داد. لچکوف با یک ضربه سر زیبا گل پیروزی را به ثمر رساند. اما در هر حال، استویچگوف بود که بازگشت را آغاز کرد.

    اما دیدار فینال با وجود آن که گلی نداشت برای بسیاری به عنوان نبردی حماسی ثبت شد. لحظات بسیاری در این دیدار بود که بازی زیرکانه هر دو تیم منجر به خلق موقعیت شد، اما دفاع عالی هر دو تیم مانع آن شد که گلی به ثمر برسد.

    با آن که ایتالیا همیشه به دفاع عالی شهرت داشت، اما دونگا که بعدها مربی تیم ملی برزیل می‌شد نشان داد که برزیلی‌ها نیز در دفاع هیچ ایرادی ندارند. فینال 1994 اولین فینالی بود که به ضربات پنالتی کشید و باعث شد تمام بینندگان سرتاسر دنیا نفس‌های خود را در هنگام زدن ضربه بازیکنان حبس کنند.

    گل‌زنان برتر

    6 – هریستو استویچکوف

    6 – اولگ سالنکو

    5 – روماریو

    5 – یورگن کلینزمن

    5 – روبرتو باجو

    5 – کنت آندرسون

    4 – گابریل باتیستوتا

    4 – فلورین رادوچیوئو

    4 – مارتین داهلین

    مروری بر جام‌های جهانی گذشته: جام جهانی 1998

    1998 FIFA World Cup France ™ 

    • Teams: 32
    • When: 10 June 1998 to 12 July 1998
    • Final: 12 July 1998
    • Matches: 64
    • Goals Scored: 171 (average 2.7 per match)
    • Attendance: 2785100 (average 43517)
    • Winner: France
    • Runners-Up: Brazil
    • Third: Croatia
    • Fourth: Netherlands
    • adidas Golden Ball: RONALDO (BRA)
    • adidas Golden Shoe: Davor SUKER (CRO)
    • Yashin Award for the Best Goalkeeper: Fabien BARTHEZ (FRA)
    • Best Young Player Award: Michael OWEN (ENG)
    • FIFA Fair Play award: England, France
    • FIFA Award for the Most Entertaining Team: France










    شانزدهمین دوره جام جهانی فوتبال1998 فرانسه
    فرانسه پس از مکزیک و ایتالیا سومین کشوری بود که برای دومین بار میزبان جام جهانی می شد.این کشور نخستین بار در سال 1938 میزبان این رویداد مهم بود. رقابت های مقدماتی این دوره از مارس 1996 با حضور 171 کشور آغاز شد و در 29 نوامبر 1997 با صعود ایران به عنوان سی و دومین تیم به جام جهانی پایان یافت.با توجه به گسترش فوتبال در نقاط مختلف جهان، فیفا تعداد تیم های حاضر در جام جهانی را از 24 تیم به 32 تیم افزایش داد.قاره اروپا 14 سهمیه، آمریکای جنوبی 4 سهمیه، کونکاکاف 3 سهمیه، آفریقا 5 سهمیه و آسیا-اقیانوسیه 4 سهمیه در دور نهایی داشتند.فرانسه به عنوان میزبان جام و برزیل قهرمان دوره قبل از انجام دیدارهای مقدماتی معاف بودند. در مرحله مقدماتی 642 دیدار برگزار شد و 1922 گل به ثمر رسید و بیش از 15 میلیون نفر این مسابقه ها را از نزدیک مشاهده کردند.



    تیم ملی ایران پس از بیست سال بار دیگر به جام جهانی راه یافت و چند رکورد جالب توجه هم در رقابت های مقدماتی به ثبت رساند، به ثمر رساندن 17 گل در یک دیدار(ایران - مالدیو)، حضور 120 هزار تماشاگر در دیدار خانگی (ایران - عربستان) و ثبت 19 گل توسط یک بازیکن(کریم باقری).

      
    فرانسه شرایط مناسبی را برای برگزاری باشکوه آخرین جام جهانی در قرن بیستم فراهم نمود.ساخت استادیوم مجهز سنت دنیس در نزدیکی پاریس از جمله اقدامات مهم میزبان بود.شانزدهمین دوره جام جهانی فوتبال در روز دهم ژوئن 1998 با دیدار دو تیم برزیل و اسکاتلند در استادیوم استادوفرانس آغاز شد.طبق برنامه فیفا تیم ها در هشت گروه چهار تیمی با هم رقابت می کردند و تیم های اول و دوم هر گروه به مرحله یک هشتم نهایی راه یافته و از این مرحله به صورت حذفی بازی می کردند تا چهار تیم دور نهایی مشخص شوند. برزیل، فرانسه، اسپانیا، هلند، آلمان، رومانی، آرژانتین و ایتالیا به عنوان سرگروه های هشت گانه انتخاب شدند.

    در گروه اول تیم برزیل که با هدایت ماریو زاگالوی باتجربه پای به رقابت ها نهاده بود موفق به کسب پیروزی (2-1) در دیدار افتتاحیه برابر اسکاتلند شد.نروژ و مراکش دیگر تیم های حاضر در این گروه به تساوی (2-2) رسیدند تا پس از تساوی نروژ و اسکاتلند و پیروزی قاطع برزیل برابر مراکش تکلیف تیم دوم صعود کننده از این گروه به روز آخر کشیده شود.تیم قدرتمند نروژ موفق شد در دیداری تاریخی برزیل را (2-1) مغلوب کند تا علی رغم پیروزی مراکش بر اسکاتلند (3-صفر) به دور بعد صعود نماید.

    در گروه دوم، ایتالیا که پس از پیروزی بر روسیه در مرحله پلی اف به سختی به جام جهانی صعود نموده بود، با درخشش باجو توانست از شکست برابر شیلی بگریزد و با کسب پیروزی بسیار خوب (3-صفر) بر کامرون و (3-1) برابر اتریش به مرحله یک هشتم نهایی راه یابد.شیلی با زوج سالاس و زامورانو در خط حمله موفق شد با پیروزی بر اتریش و تساوی مقابل کامرون دومین تیم صعود کننده از این گروه باشد.

    فرانسه میزبان این رقابت ها با کسب سه پیروزی برابر آفریقای جنوبی، دانمارک و عربستان با اقتدار تیم اول گروه سوم شد و دانمارک هم به عنوان تیم دوم این گروه به مرحله بعد راه یافت.
    گروه چهارم شاهد اتفاقات عجیبی بود.نیجریه با هدایت بورا میلوتینوویچ باتجربه در دیدار اول موفق شد اسپانیا را (3-2) شکست دهد.پاراگوئه و بلغارستان دیگر تیم های حاضر در این گروه به تساوی بدون گل دست یافتند.بازیکنان اسپانیا علی رغم تلاش فراوان موفق نشدند دروازه چیلاورت دروازه بان پاراگوئه را باز کنند تا دیدار دو تیم با تساوی بدون گل به پایان برسد.در روز آخر، پاراگوئه تیم نیجریه را که صعودش به عنوان تیم اول گروه قطعی شده بود شکست داد تا اسپانیا حتی با پیروزی (6-1) برابر بلغارستان هم نتواند به مرحله بعد راه یابد.

    در گروه پنجم، رقابت هلند، بلژیک، مکزیک و کره جنوبی، نماینده باتجربه آسیا در جام جهانی با صعود هلند و مکزیک خاتمه یافت.از نتایج جالب این گروه پیروزی 5-صفر هلند برابر کره جنوبی بود.تیم بلژیک با کسب سه مساوی علی رغم شایستگی حذف شد.

    تیم ایران که با کش و قوس فراوان جواز حضور در جام جهانی را به دست آورده بود در گروه ششم در کنار آلمان، یوگسلاوی و ایالات متحده قرار گرفت.دیدار ایران-ایالات متحده مهمترین رقابت دور مقدماتی بود که زیر فشار روانی ناشی از روابط سیاسی دو کشور برگزار شد.تیم ایران با ارائه یک بازی دیدنی با گل های حمید استیلی و مهدی مهدوی کیا به یک پیروزی ارزشمند دست یافت تا مردم ایران تا صبح روز بعد از فرط خوشحالی در خیابانها مشغول جشن و سرور باشند.آلمان قهرمان یورو 96 و یوگسلاوی با پیروزی بر ایران کم تجربه (که شایستگی کسب امتیاز برابر هر دو تیم را داشت) و ایالات متحده به دور به دور بعد راه یافتند.

    در گروه هفتم، رومانی و انگلیس با کسب نتایج لازم برابر کلمبیا و تونس به دور بعد صعود کردند.تیم رومانی که هنوز از ستارگان قدیمی خود سود می برد موفق شد تیم انگلیس را (2-1) شکست دهد تا از رویارویی با آرژانتین تیم اول گروه هشتم در مرحله بعد بگریزد.در گروه هشتم تیم آرژانتین مانند یک مدعی قهرمانی ظاهر شد و با کسب سه پیروزی برابر ژاپن، کرواسی و جامائیکا بدون دریافت حتی یک گل به مرحله بعد راه یافت.

    در مرحله یک هشتم پایانی، برزیل به مصاف شیلی رفت و با چهار گل این تیم را در هم کوبید.زوج رونالدو و به به تو در خط حمله غیبت روماریوی مغرور را به یاد هواداران برزیل نیاورد.ایتالیا با تک گل کریستین ویری بر نروژ غلبه کرد.ویری پنجمین گل خود در چهارمین دیدار ایتالیا را به ثمر رساند.فرانسه بدون زیدان تیمی ناهماهنگ بود که 115 دقیقه زجر کشید تا با تک گل لوران بلان مدافع کهنه کار خود تیم پاراگوئه را حذف کند.آلمان در دیداری که تجربه تعیین کننده بود مکزیک را از پیش رو برداشت.جنجالی ترین دیدار این مرحله، بازی دو کشور متخاصم آرژانتین و انگلیس بود که با اخراج دیوید بکام جوان روی یک اشتباه کودکانه به تساوی 2-2 انجامید و انگلیسی ها علی رغم شایستگی در ضربات پنالتی مغلوب شدند و به خانه بازگشتند.
    دانمارک در دیداری یک طرفه 4-1 نیجریه را خرد کرد.نماینده قدرتمند قاره آفریقا که دو سال قبل به مدال طلای المپیک دست یافته بود به علت مشکلات درون تیمی با جام خداحافظی تلخی داشت.کرواسی در دیداری خسته کننده رومانی را (1-صفر) شکست دادند تا در اولین حضور خود در جام جهانی به مرحله یک چهارم نهایی صعود کنند.هلند با ارائه بازی ای دیدنی (2-1) یوگسلاوی را از پیش رو برداشت.

    در مرحله یک چهارم نهایی برزیل به مصاف دانمارک رفت و در حالیکه می رفت در پای نیمه نهایی با جام جهانی خداحافظی کند با درخشش ریوالدو موفق به شکست حریف سرسخت خود شد.ایتالیا پس از آنکه 120 دقیقه دروازه خود را مقابل حملات ستارگان فرانسه بسته نگه داشت همانند جام های 90 و 94 بار دیگر در ضربات پنالتی مغلوب شد تا این بار حتی به نیمه نهایی هم راه نیابد.پس از این بازی امه ژاکه مربی موفق تیم میزبان اعلام کرد که فرانسه قهرمان خواهد شد.کرواسی که با ترکیبی از ستارگان گذشته فوتبال یوگسلاوی و جوانان پرقدرت پا به جام نهاده بود در یک جدال تماشایی پیرمردهای آلمان را (3-صفر) مغلوب کرد.هلند با گل های پاتریک کلایورت و دنیس برگ کمپ موفق به حذف آرژانتین مدعی شد تا حریف برزیل در نیمه نهایی شود.
    هلند که با ارائه دیدارهای تماشایی و نمایش فوتبالی شناور به مرحله نیمه نهایی رسیده بود در برابر مدافع عنوان قهرمانی قرار گرفت که همه چیز برای فتح پنجمین بار جام جهانی داشت.دیدار دو تیم پس از 120 دقیقه تلاش به تساوی رسید تا در ضربات پنالتی تافارل دروازه بان باتجربه برزیل با مهار دو ضربه هواداران فوتبال را خوشحال نماید و موجب حضور زردپوشان سرزمین قهوه در فینال شود.دردیگر دیدار نیمه نهایی تیم فرانسه با خط دفاعی و میانی فوق العاده قدرتمندش تشنه حضور در دیدار پایانی و شکستن طلسمی کهنه بود.آنها پیش از این سه بار در سال های 1958، 1982 و 1986 به نیمه نهایی رسیده بودند ولی هر سه بار از حضور در فینال باز ماندند.اما این بار لیلیان تورام مدافع قدرتمند این تیم با دو گلی که به ثمر رساند باعث شد یاران داور شوکر که میروسلاو بلازویچ را بر نیمکت خود می دیدند به دیدار رده بندی بروند.

    تیم کرواسی با ارائه بازی ای هماهنگ توانست هلند را که فوق العاده بی انگیزه بود (2-1) شکست دهد و به عنوان سوم جهان دست یابد.

    دیدار پایانی در یازدهم جولای 1998 در استادیوم سنت دنیس پاریس و در حضور 90000 تماشاگر برگزار شد.تیم فرانسه که برای نخستین بار به دیدار نهایی این رقابت ها راه یافته بود بازی را فقط با انطگیزه کسب جام آغاز کرد.زین الدین زیدان چهره درخشان جام با دو گلی که در نیمه اول و با ضربه سر به ثمررساند، برزیلی ها را خیلی زود وادار به تسلیم شدن کرد و در شبی که رونالدو مانند همیشه نبود امانوئل پتی با گل دقیقه آخر خود جام را در دست سزاوارترین تیم رقابت ها قرار داد.

    زیدان ژنرال مسلمان فرانسوی ها اسطوره جدید فوتبال این کشور بود که از دید مفسران فوتبال به عنوان برترین بازیکنان جام انتخاب شد.

    تابلوی افتخار

    تعداد تیم‌های شرکت‌کننده : 32 تیم
    رده‌بندی نهایی : 1- فرانسه 2- برزیل 3- کرواسی 4- هلند
    تعداد مسابقات : 64 مسابقه
    تعداد گل : 171 گل
    بهترین خط حمله : فرانسه (15 گل)
    بهترین خط دفاع : فرانسه (2 گل)
    قای گل : داوور شوکر (کرواسی) 6 گل
    بهترین بازیکن : رونالدو (برزیل)
    مجموع تماشاگران : 4007752 نفر
    دیدار فینال‌ـ ورزشگاه سنت دنیس (12 جولای 1998 - پاریس)
    فرانسه 3 - برزیل 0
    گل‌ها : زین‌الدین زیدان (27، 45)، امانوئل پتی (92)
    داور : اس. بلگولا (مراکش)
    تماشاگر : 80000 نفر
    فرانسه : بارتز، دسایی، لیزارازو، لبوف، تورام، ژورکائف (ویرا)، دشامپ، زیدان، پتی، کارمبئو، ( بوغوسیان)، گیوارش (دوگاری)

    برزیل : تافارل، کافو، آلدائیر، بایانو، کارلوس، سامپایو (ادموندو)، دونگا، ریوالدو، لئوناردو (دنیلسون)، به بتو، رونالدو

    مروری بر جام‌های جهانی گذشته: جام جهانی 2002

    2002 FIFA World Cup Korea/Japan ™ 



    teams:32
    When: 31 May 2002 to 30 June 2002 
    Final: 30 June 2002 
    Matches: 64 
    Goals Scored: 161 (average 2.5 per match) 
    Attendance: 2705197 (average 42268) 
    Winner: Brazil
    Runners-Up: Germany
    Third: Turkey
    Fourth: Korea Republic
    adidas Golden Ball: Oliver KAHN (GER)
    adidas Golden Shoe: RONALDO (BRA)
    Yashin Award for the Best Goalkeeper: Oliver KAHN (GER)
    Best Young Player Award: Landon DONOVAN (USA)
    FIFA Fair Play award: Belgium
    FIFA Award for the Most Entertaining Team: Korea Republic


    بخش مرور جام‌های جهانی پا به قرن 21 می‌گذارد...





     



    پیش‌زمینه

    این اولین تورنمنتی بود که میزبانی آن را دو کشور به عهده داشتند. جام جهانی 2002 به خاور دور رفته بود تا در کشورهای کره و ژاپن برگزار شود. این جام، آخرین جامی شد که در آن از قانون گل طلایی استفاده می‌شد، هر چند که در نهایت برزیل بدون نیاز به این قانون برای پنجمین بار قهرمانی دنیا را به دست آورد و رکورد جدیدی به جا گذاشت.

    دور اول

    طبق سنت جام‌های جهانی، در همان اولین دیدار شگفتی بزرگی رقم خورد و سنگال، تیم تازه‌وارد آفریقایی فرانسه بدون زین‌الدین زیدان را یک بر صفر برد تا مدافع عنوان قهرمانی اوضاع بسیار پرمخاطره‌ای پیدا کند. اوضاع پس از تساوی بدون گل مقابل اروگوئه برای فرانسه در گروه Aبدتر شد و شکست دو بر صفر به دست دانمارک به این معنا بود که آنها زودتر از آن چه که انتظار می‌رفت باید به خانه برگردند.

    اسپانیا در گروه Bکارش را به خوبی انجام داد و هر سه بازی خود را برد. پیروزی مقابل پاراگوئه، اسلوونی و آفریقای جنوبی باعث صعود راحت آنها شد. پاراگوئه تیم خوش‌اقبال گروه بود که با گل‌های زده بیشتر به دور بعد راه یافت.

    برزیل که در انتهای جام قهرمان می‌شد هم مانند اسپانیا هر نه امتیاز را در گروه Cکسب کرد. آنها ترکیه، کاستاریکا و چین را بردند. ترکیه با چهار امتیاز دوم شد. کاستاریکا هم چهار امتیاز داشت اما به دلیل تفاضل گل کمتر حذف شد.

    این جام برای پرتغال رقابت دشواری بود. انتظار می‌رفت آنها در گروه Dبه راحتی به دور بعد برسند، اما تیم آنتونیو اولیویرا در بازی با کره جنوبی، لهستان و آمریکا تنها یک برد به دست آورد. آمریکا تیم شگفتی‌ساز گروه بود و برد سه بر دو مقابل پرتغال آنها را به دور بعد رساند.

    در گروه Eآلمان به راحتی دور بعد راه یافت. آنها در اولین بازی خود عربستان سعودی را هشت بر صفر شکست دادند. جمهوری ایرلند هم با پیروزی سه بر صفر مقابل عربستان در دیدار آخر خود به دور بعد رسید.

    دیگر تیم مدعی در گروه Fحضور داشت که به سرعت حذف شد. آرژانتین نتوانست در «گروه مرگ» موفقیتی کسب کند. آنها نیجریه را بردند، به انگلیس باختند و با سوئد مساوی کردند. سوئد تیم اول گروه شد و به همراه انگلیس به دور بعد رسید.

    در دو گروه G و H مکزیک و ژاپن صدرنشین شدند. هر کدام از این دو تیم هفت امتیاز کسب کردند. میزبان بدون شکست بود و توانست روسیه و تونس را ببرد و با بلژیک مساوی کند. مکزیک هم با شکست دو بر یک ایتالیا مقابل کرواسی، صدرنشین گروه شد.

    دور دوم

    در روز اول، آلمان پاراگوئه را یک بر صفر برد و انگلیس دانمارک را سه بر صفر. 

    بازی‌های روز دوم به وقت اضافی کشید. اسپانیا در ضربات پنالتی به سختی ایرلند را برد و سنگال هم با گل آنری کامارا سوئد را شکست داد.

    مکزیک و آمریکا، دو رقیب هم‌قاره‌ای هم به مصاف هم رفتند و آمریکا با دو گل برایان مک‌براید و لاندن داناوان پیروز شد. برزیل هم مقابل بلژیک اشتباهی مرتکب نشد و دو بر صفر بازی را برد.

    آخرین روز دور یک‌هشتم نهایی روز بسیار سختی برای میزبان‌ها بود. ژاپن مقابل ترکیه یک بر صفر شکست خورد، آن هم در مسابقه‌ای که بیشترین تماشاگر مرحله یک‌هشتم نهایی را داشت. کره هم با گل طلایی مشهور آن یونگ هوان در دقیقه 117، ایتالیا را شکست داد و به دور بعد رسید.

    یک‌چهارم نهایی

    در بزرگ‌ترین مسابقه این مرحله، برزیل در حالی که از انگلیس عقب افتاده بود با بازگشت در نیمه دوم بازی را دو بر یک برد. دیوید سیمن در این دیدار از فاصله نزدیک به 40 متری مغلوب ضربه چیپ رونالدینیو شد!

    آلمان توانست با پیروزی یک بر صفر مقابل آمریکا به نیمه‌نهایی برسد. آمریکا تیم برتر میدان بود اما گل میشاییل بالاک در دقیقه 38 تفاوت دو تیم را رقم زد.

    کره پس از حذف ایتالیا در دور یک‌هشتم نهایی، بار دیگر شگفتی‌ساز شد و رویای اسپانیا برای حضور در نیمه‌نهایی را نابود ساخت. بازی به پنالتی کشید و کره‌ای‌ها با گل کردن هر پنج ضربه خود پیروز شدند.

    در آخرین بازی هم ترکیه با گل طلایی ایلهان سنگال را برد.

    نیمه‌نهایی

    در بازی‌های نیمه‌نهایی شگفتی چندانی رقم نخورد و برزیل و آلمان به فینال رسیدند. در اولین بازی آلمان با یک ضربه دیگر از میشاییل بالاک یک بر صفر کره را برد، هر چند که بالاک اخطار گرفت و فینال را از دست داد.

    برزیل هم رویای ترکیه را تبدیل به کابوس کرد و آنها را یک بر صفر شکست داد. رونالدو گل‌زن این دیدار بود و برزیلی‌ها حاکم مطلق میدان بودند.

    دیدار نهایی

    در فینال دوباره رونالدو بود که از فرصت‌ها نهایت بهره را برد. آلمانی‌ها با این که پایاپای برزیل جنگیدند اما جای خالی میشاییل بالاک را حس کردند و مغلوب دو ضربه رونالدو در نیمه دوم شدند. این دو گل قهرمانی پنجم برزیل را رقم زد و باعث شد مهاجم اینتر کفش طلا را از آن خود کند.

    قهرمانان و ضدقهرمانان

    رونالدو گل‌زن برتر جام شد؛ او به آمار خیره‌کننده هشت گل دست یافت. اما با این حال اولیور کان توپ طلا را برد و به عنوان بازیکن برتر آن یک ماه انتخاب شد. او ضربات حریفان را یکی پس از دیگری می‌گرفت و گل زدن به آلمان برای هر تیمی دشوار بود. آنها در هفت بازی خود تنها سه گل دریافت کردند که دو گل در فینال بود.

    فرانسه بزرگ‌ترین ضدقهرمان جام بود. آنها به عنوان مدعی و برای دفاع از عنوان قهرمانی پا به جام نهاده بودند، اما نمایشی بی‌فروغ مقابل هر سه رقیب داشتند و حتی یک گل هم نزدند که آماری جالب برای تیمی است که چهار سال پیش قهرمان شده بود. ریوالدو هم در مرحله گروهی کاری کرد که هاکان اونسال از ترکیه اخراج شود.

    بازی‌های به‌یادماندنی

    آمریکا که به عنوان تیمی ضعیف پا به جام نهاده بود با پیروزی سه بر دو مقابل پرتغال یک بازی فراموش‌نشدنی را ثبت کرد. بازی آنها مقابل مکزیک در مرحله یک‌هشتم نهایی هم بسیار جالب بود، به ویژه آن که این دو تیم رقیبان سنتی هستند.

    کره جنوبی هم بهترین دیدارهای جام را انجام داد. آنها ایتالیا و اسپانیا را بردند تا مردم کشورشان به نهایت خوشحالی برسند. گل پیروزی‌بخش آن یونگ هوان مقابل ایتالیایی‌ها گلی بسیار ویژه بود.



    گل‌زنان برتر

    8 – رونالدو

    5 – ریوالدو

    5 – میروسلاو کلوزه

    4 – یان دال توماسون

    4 – کریستین ویه‌ری

    3 – مارک ویلموتس

    3 – میشاییل بالاک

    3 – رابی کین

    مروری بر جام‌های جهانی گذشته: جام جهانی 2006

    2006 FIFA World Cup Germany ™ 


    • Teams: 32
    • When: 09 June 2006 to 09 July 2006
    • Final: 09 July 2006
    • Matches: 64
    • Goals Scored: 147 (average 2.3 per match)
    • Attendance: 3359439 (average 52491)
    • Winner: Italy
    • Runners-Up: France
    • Third: Germany
    • Fourth: Portugal
    • adidas Golden Ball: Zinedine ZIDANE (FRA)
    • adidas Golden Shoe: Miroslav KLOSE (GER)
    • Yashin Award for the Best Goalkeeper: Gianluigi BUFFON (ITA)
    • Best Young Player Award: Lukas PODOLSKI (GER)
    • FIFA Fair Play award: Spain, Brazil
    • FIFA Award for the Most Entertaining Team: Portugal

    زیدان ستاره تورنمنتی بود که با قهرمانی ایتالیا به پایان رسید





     



    پیش‌زمینه

    واپسین جام جهانی برگزار شده غرور ملی از دست رفته آلمانی‌ها را برگرداند. این جام آخر برای رونالدو و زین‌الدین زیدان بود و همچنین اشتباهات مهلک زیادی در این جام دیده شد.

    دور اول

    آلمان در دیدار اول چهار بر دو کاستاریکا را برد تا این مسابقه پرگل‌ترین بازی افتتاحیه تاریخ جام‌های جهانی شود. میزبان در نهایت با سه پیروزی به دور بعد راه یافت و اکوادور هم دوم شد. کاستاریکا هم حتی یک امتیاز کسب نکرد.

    انگلیس فاتح گروه B شد، اما آمار نشان نمی‌دهد آنها چقدر سختی کشیدند تا به این عنوان دست یابند. ترینیداد و توباگوی درخشان انگلیس را تا دقیقه 83 متوقف کرده بود و سرانجام پیتر کراچ بود که سانتر دیوید بکام را به گل تبدیل کرد. سوئد هم از یاران سون گوران اریکسون یک تساوی دو بر دو گرفت تا دوم شود.

    آرژانتین و هلند هم خوش درخشیدند و هر دو بازی اول خود را بردند. نتیجه تساوی بدون گل آنها در روز پایانی نشان نمی‌داد که این مسابقه چقدر جذاب و دیدنی بود. صربستان و مونته‌نگرو هم آخرین جام جهانی خود پیش از تجزیه را تجربه کرد. آنها یک شکست تحقیرآمیز شش بر صفر مقابل آرژانتین تجربه کردند و آخر شدند.

      

    مکزیک یکی از دو تیمی بود که با چهار امتیاز به دور بعد رسید. پیروزی روز نخست مقابل ایران و تساوی بدون گل مقابل آنگولا برای آنها کافی بود. پرتغال در این گروه به آسانی صدرنشین شد.

    شگفت‌انگیز آن که غنا از گروهی صعود کرد که در آن جمهوری چک، ایتالیا و آمریکا قرار داشتند. آمریکایی‌ها که چهار سال قبل به یک‌چهارم نهایی رسیده بودند تنها یک امتیاز کسب کردند که در بازی خشونت‌آمیز مقابل ایتالیا حاصل شد. دانیله دروسی به دلیل خطا در این بازی چهار جلسه محروم شد، اما ایتالیا در نهایت صدرنشینی گروه را به دست آورد.

    استرالیا که پس از 32 سال به جام جهانی برگشته بود تبدیل به اولین تیم قاره اقیانوسیه شد که به دور دوم صعود کرده است. تساوی دو بر دو مقابل کرواسی در روز آخر برای صعود آنها کافی بود. در این دیدار جنجالی، گراهام پل داور انگلیسی سه بار به یوسیپ شیمونیچ کارت زرد نشان داد تا این که سرانجام او را اخراج کند. برزیل در این گروه سه برد به ست آورد و با تفاضل گل مثبت 6 به دور بعد رسید.

    اسپانیا جام را با در هم کوبیدن اوکراین با نتیجه چهار بر صفر آغاز کرد و با سه برد به دور بعد رسید. اوکراینی‌ها توانستند شکست را فراموش کنند و با برد مقابل تونس و عربستان سعودی به مرحله حذفی راه یابند.

    دور دوم و مرحله یک‌چهارم نهایی

    ایتالیا با یک پنالتی جنجالی که فابیو گروسو در آخرین ثانیه‌های بازی مقابل استرالیا به دست آورد پیروز شد و سپس اوکراین را از پیش رو برداشت.

    آلمان پس از برد مقابل سوئد، بازی پرتنشی مقابل آرژانتین انجام داد. خوسه پکرمن، مربی آرژانتین پس از آن که تیمش یک بر صفر پیش افتاد، خوان رومن ریکلمه را از بازی بیرون کشید تا برتری شکننده‌اش را حفظ کند، اما میروسلاو کلوزه ده دقیقه مانده به پایان بازی گل زد و میزبان در ضربات پنالتی پیروز شد.

    پرتغال بهترین بازی تورنمنت را مقابل هلند در دور یک‌هشتم نهایی انجام داد و سپس انگلیس سون گوران اریکسون را در یک‌چهارم نهایی در ضربات پنالتی برد. این سومین راهیابی متوالی تیم‌های لوییز فلیپه اسکولاری به مرحله یک‌چهارم نهایی بود. فرانسه هم اسپانیا و برزیل، دو غول فوتبال دنیا را برد.

    نیمه‌نهایی

    روند عالی میزبان مقابل ایتالیا به پایان رسید و دو گل وقت اضافی باعث شد ایتالیایی‌ها به فینال برسند. گروسو بار دیگر قهرمان ایتالیا بود و گلی بسیار حیاتی زد.

    بازیکنان کهنه‌کار فرانسه که جور تصمیمات عجیب و غریب ریمون دومنک، مربی تیم را می‌کشیدند هم فرانسه را مقابل پرتغال به پیروزی رساندند. پنالتی زیدان برای برد کافی بود.

    دیدار نهایی

    فرانسه و ایتالیا به تساوی یک بر یک رسیدند و بازی به وقت اضافی کشید. در اوج حساسیت، زیدان با سر به سینه مارکو ماتراتزی کوبید تا در آخرین مسابقه رسمی خود با کارت قرمز مستقیم اخراج شود. دیوید ترزگه یک پنالتی حساس را از دست داد و گروسو آخرین پنالتی ایتالیا را گل کرد تا تیمش قهرمان شود.



    قهرمانان و ضدقهرمانان

    بعضی می‌گویند فابیو گروسو مقابل استرالیا خود را به زمین زد تا داور پنالتی بگیرد، اما این مدافع کناری هر گاه که ایتالیا نیاز به کمک داشت به داد این تیم رسید. میروسلاو کلوزه پنج گل زد و بهترین گل‌زن جام شد تا آلمانی‌ها به رتبه سوم برسند. تیم یورگن کلینزمن در طول جام نمایش‌هایی دیدنی و درخشان داشت. سه گل رونالدو هم به این معنی بود که او بهترین گل‌زن تاریخ جام جهانی شده است.

    زیدان و ماته‌راترزی هر دو در فینال اختیار خود را از دست دادند؛ ماتریکس یکی از بزرگ‌ترین بازیکنان فوتبال را به خشونت ترغیب کرد و او هم واکنش نشان داد. گراهام پل هم سه بار در یک بازی به شیمونیچ اخطار داد.

    بازی‌های به‌یادماندنی

    پرتغال و هلند بازی برگزیده جام را انجام دادند. این بازی تنها یک گل داشت که آن را مانیش برای پرتغال زد، اما چهار کارت قرمز در این دیدار داده شد. داوری سخت‌گیرانه و رفتار خشن بازیکنان، بازی نامتعارفی را رقم زد.

    تساوی بین آمریکا و ایتالیا هم به دلیل ضربه آرنج بسیار خشن دروسی به برایان مک‌براید در یادها ماند. 

    فینال هم در حافظه همه طرفداران فوتبال باقی خواهد ماند. البته نه به دلایل معمول، بلکه به دلیل تصویر ضربه سر زیدان به سینه ماته‌راتزی.

    گل‌زنان برتر

    5 – میروسلاو کلوزه

    3 – هرنان کرسپو

    3 – تیری آنری

    3 – لوکاس پودولسکی

    3 – ماکسی رودریگز

    3 – رونالدو

    3 – فرناندو تورس

    3 – داوید ویا

    3 – زین‌الدین زیدان


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد